NIEUWS

VACATURE – Project docufilm straatintimidatie gemeente Amsterdam

Ben jij een ervaren projectmanager en wil je met jouw werk graag wat betekenen voor de veiligheid op de straten van Amsterdam? Dan is deze vacature iets voor jou!

Voor een filmproject in samenwerking met o.a. de gemeente Amsterdam en het COC zoekt Stichting Stop Straatintimidatie een projectmanager. De projectmanager zal verantwoordelijk zijn voor het produceren van een korte documentaire over straatintimidatie in het Amsterdamse uitgaansleven. Het project wordt gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap via het programma ‘Veilige Steden’, dat erop gericht is het uitgaansleven in grote steden veiliger te maken voor vrouwen. Er is dus een vergoeding beschikbaar.

De projectmanager:
·      is woonachtig in (de buurt van) Amsterdam;
·      heeft grote affiniteit met het onderwerp straatintimidatie;
·      heeft ervaring met het produceren van korte films;
·      is in staat om het overzicht te bewaren;
·      is betrouwbaar, communiceert goed en houdt zich aan deadlines;
·      is deze zomer beschikbaar (duur en precieze data in overleg) voor het produceren van de film

De taken van de projectmanager zullen met name zijn:
·      het werven van cameraman/vrouw en interviewer (een relevant netwerk is dus een pre);
·      het opstellen van een draaiboek;
·      regisseren;
·      het bijhouden van de administratie en projectkosten;
·      zorgt voor montage van de video (dat wil zeggen dat je de montage zelf doet of leiding geeft aan een editor)

De taken worden uitgevoerd in samenwerking met Stichting Stop Straatintimidatie. Deze stichting werkt sinds 2014 aan een proactieve aanpak van straatintimidatie en pleit daarin voor onderzoek, voorlichting en strafbaarstelling. Zij is actief in onder andere Tilburg, Amsterdam en Rotterdam, waar — mede dankzij het werk van de stichting — straatintimidatie onlangs voor de eerste keer werd beboet.

Interesse? Stuur een (korte) motivatie, je cv en portfolio naar stop@straatintimidatie.nl. Eventuele vragen over de vacature kun je ook via dit e-mailadres stellen. Je kunt  voor vragen ook telefonisch contact opnemen via 0657379020 (Pleun van Onzenoort – voorzitter). Meer informatie over de stichting kun je vinden op www.straatintimidatie.nl.

Stel nationaal meldpunt in voor straatintimidatie

Een goed idee wat ons betreft. Straatintimidatie is niet uniek voor een bepaalde wijk. Overal in Nederland hebben vrouwen op wisselende tijden last van vervelende mannen die daar bijna altijd mee wegkomen. Van masturberen, een klap op de billen geven, verbaal geweld, de weg versperren, insluiten en achtervolgen: je kan het zo gek niet bedenken of het gebeurt.

Een landelijk gespecialiseerd meldpunt met fysieke vestigingen is een goed begin om vrouwen snel te kunnen helpen.

Eerste rechtszaak straatintimidatie

Het is gelukt!!✊🏼 Vandaag is er dan eindelijk geschiedenis geschreven. De allereerste verdachte van #straatintimidatie stond vandaag voor de rechter. Everon el F. werd veroordeeld tot twee keer een geldboete van 100 euro, geheel voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Wij voelen ons als stichting blij en gehoord! Dit is waar wij, samen met vele anderen, jaren voor gevochten hebben. Wat sommigen symboolpolitiek noemden, vonden wij een belangrijk signaal dat dit gedrag niet thuishoort in onze maatschappij. Wij zijn blij en trots dat #Rotterdam dit signaal wél belangrijk genoeg vond en straatintimidatie daarom aanpakte. We did it! Wat een mijlpijl.

Voor wie het best gecompliceerde vonnis wil nalezen, het staat inmiddels op rechtspraak.nl.

Te gast bij Chicks and the City

He pssst…schatje durf jij s’avonds alleen over straat te lopen? 
Presentatrice Natasja Morales en de radiochicks praten in deze nieuwe Chicks and the City #podcast met Lieke Lorea Gaminde Bruers van Stichting Stop Straatintimidatie over het uitbannen van (seksuele) straatintimidatie. Vrouwen uitschelden, naroepen en achternazitten is sinds jaar verboden in Rotterdam. 
Maar voelen vrouwen en leden van de LHBTI+ gemeenschap (ook zij worden regelmatig verbaal of fysiek geïntimideerd) zich met het zogenoemde ‘sisverbod’ daadwerkelijk veiliger op straat?

Beluister deze podcast a.s. vrijdag vanaf 16.00 uur op www.chicksandthecity.nlwww.rijnmond.nl/chicks en via iTunes!

Orange the World

Help samen met ons bewustwording te creëren over straatintimidatie en geweld tegen vrouwen. Deel je actie met ons via social media met de hashtag #OrangeTheWorld en #stopstraatintimidatie

Stop Straatintimidatie in de Metro

Heb je ons vandaag al gespot in de Metro? In het stuk vertelt Melanie Kranenburg over een opdringerige versierpoging van een medereiziger in de trein. Metro vroeg ons om een aantal tips over wat vrouwen het beste kunnen doen in zo’n situatie. Volgens ons ligt de oplossing in de eerste plaats zeker niet bij Melanie. De taak ligt bij de maatschappij om dit gedrag zodanig af te keuren, bijvoorbeeld via strafbaarstelling. Dit en andere tips lees je in het artikel!

Eerste vervolgingen straatintimidatie

Goed nieuws!! Afgelopen vrijdag trad voor het eerst het verbod op straatintimidatie in werking: twee mannen moeten zich verantwoorden voor de rechtbank in Rotterdam. Het is voor het eerst dat hiervoor strafrechtelijke vervolging wordt ingesteld. Eén man wordt beschuldigd van een enkel strafbaar feit, de ander wordt verdacht van meer. Hoe oud de verdachten zijn en waar ze vandaan komen kon het Openbaar Ministerie niet zeggen. Wij houden je uiteraard op de hoogte over de uitspraak!

Ben je oké?

Ben je oké? Met die vraag maken poppodia, clubs en festivalorganisaties ongewenst seksueel gedrag tijdens concerten en in het nachtleven bespreekbaar. Afgelopen maand startte Rutgers deze campagne om uitgaan leuk en veilig te houden. Dit is hard nodig, want ruim de helft van de vrouwen en een op de vijf mannen krijgt in zijn leven te maken met seksueel gedrag tegen hun wil.

Laat iedereen weten dat je voor veilig uitgaan bent en doe mee! Deel op social media dat je oké bent met #benjeoke. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat iedereen zorgeloos uit kan gaan.

Stop Straatintimidatie in VROUW Magazine

Vandaag staat onze Pleun in VROUW Magazine! Samen met 3 andere vrouwen praat zij over nieuwe feministen en het strafbaar stellen van #straatintimidatie. Snel gaan kopen dus!!

Franse man die een vrouw sloeg wordt naar de gevangenis gestuurd

Straatintimidatie gaat niet over verleiden, maar over domineren. Een onbekende vrouw uitschelden voor “hoer” of reduceren tot een seksueel object is niet hetzelfde als een toenaderingspoging. In Frankrijk zijn ze klaar met dit gedrag en zijn ze begonnen met het aanpakken van de plegers.

Driekwart vrouwen is slachtoffer van seksuele intimidatie in Rotterdams uitgaansleven

Wist je dat 77% van de vrouwen en 46% van de mannen te maken krijgen met seksueel grensoverschrijdend gedrag tijdens het uitgaan? Maar een klein deel doet hiervan een melding bij barpersoneel of politie. Help mee om dit gedrag te stoppen en maak een melding als je iets overkomt. Zo krijgt de politie meer inzicht in het probleem en kan er iets aan gedaan worden!

In de media

Parool en radio 1
Hoe gaan we homohaat tegen? Afgelopen 4 augustus besprak Jessica dit en meer op radio 1 bij WNL Op Zaterdag. De discussie ging over wat de Gay Pride nou precies deed voor de positie van homo’s en lesbiennes. Beluister hier het volledige fragment.
Zaterdag 25 augustus kwam stichting Stop Straatintimidatie tevens aan het woord in een groot artikel in Het Parool, over de vooralsnog gebrekkige uitvoering van de boete op straatintimidatie in Amsterdam.

RTV Utrecht
Ook werden wij vermeld in een artikel op de website van RTV Utrecht. Deze werd geschreven naar aanleiding van Twitter berichten over een Utrechtse jongen die veel meisjes tot last is. Wat kunnen slachtoffers doen tegen deze opdringerige manier van optreden? RTV Utrecht gaf een aantal tips:

  • Als eerste adviseren zij contact op te nemen met Slachtofferhulp Nederland. Zij kunnen dan gaan uitzoeken of er een aangifte gedaan kan worden. Ook kan er via de website contact worden gelegd tussen lotgenoten van straatintimidatie.
  • Daarnaast halen zij de Rotterdamse StopApp aan. Wie in een vervelende situatie zit kan via de app een melding maken. Zo kan het probleem beter in kaart worden gebracht.
  • Als laatste wijzen zij op het belang van je uitspreken als omstander. Dit geeft een signaal naar de pleger dat het gedrag niet normaal is. Ook kan het, afhankelijk van je persoonlijkheid en de situatie, helpen om je uit te spreken als slachtoffer. Het praten met lotgenoten en het delen van ervaringen kan een stap in de goede richting zijn.

Brandpunt+
Aanstaande donderdag is onze voorzitter Pleun te zien in een documentaire over straatintimidatie. De documentaire focust op de gemeentelijke aanpak van straatintimidatie en laat zien hoe onze stichting strijdt voor een proactief beleid. Je ziet het 6 september 2018 om 21.00 uur op NPO2.

‘Amsterdams sisverbod is wassen neus’

Parool vroeg ons wat wij van de aanpak in Amsterdam vinden. Tja, Amsterdamse raad, waar blijft die daadkracht?

Franse regering keurt wetsvoorstel goed

Onlangs ging een video waarin een Franse vrouw die verbaal geïntimideerd wordt viral. In de video is te zien hoe de vrouw aangevallen wordt door de dader wanneer zij de dader aanspreekt op zijn gedrag. Dit illustreert weer eens waarom straatintimidatie vrouwen terecht bang maakt; de verbale intimidatie kan soms uitmonden in fysiek geweld. Slachtoffers hebben een handelingsperspectief nodig en daarom is een strafbaarstelling belangrijk.

De Franse regering heeft die link nu gelukkig ook gelegd en stelt straatintimidatie strafbaar. Dit was Frankrijk al een tijdje van plan, maar de video hielp om dit proces te versnellen. Een tijdje terug verdedigde Pleun voor onze stichting op de Franse televisie het wetsvoorstel daartoe. Als het aan ons ligt, volgt de Nederlandse regering snel het goede voorbeeld op.

Publiekscampagne tegen straatintimidatie

Afgelopen week is de gemeente Amsterdam een nieuwe campagne tegen straatintimidatie gestart. Het is het tweede jaar op een rij dat Amsterdam bewustwording rond straatintimidatie tegen onder andere vrouwen en homo’s op deze manier probeert te verhogen. De campagne maakt gebruik van buitenreclame, posters op grote reclamezuilen, en digitale schermen door de hele stad. Na de zomervakantie wordt er ook op middelbare scholen geadverteerd.

Stichting Stop Straatintimidatie is teleurgesteld over het uitstel van de boete op straatintimidatie in Amsterdam, maar uiteraard hebben we nog steeds regelmatige samenspraak met de gemeente. We zijn blij dat Amsterdam op deze wijze aandacht besteedt aan dit probleem, en vinden de vormgeving erg geslaagd. Vanzelfsprekend blijven wij ons inzetten voor invoering van de boete in de hoofdstad op korte termijn. Voor nu scharen we ons volledig achter de boodschap van de gemeente Amsterdam dat straatintimidatie niet getolereerd mag worden en vragen: waar ligt voor jou de grens?

Loading...