NIEUWS

Dag 7 Anti Street Harassment Week

13/04/2019

Echte mannen zijn stoïcijns, huilen nooit en maken harde grappen. Op deze laatste dag van #AntiStreetHarassmentWeek delen we graag 2Doc: Man Made van Sunny Bergman met je. In haar documentaire onderzoekt ze wat de maatschappelijke ideeën over mannelijkheid zijn. Wat wordt nou gezien als typisch mannelijk en in welke stereotypen uit zich dat?

Dat sommige mannen denken dat het oké is om vrouwen lastig te vallen, en zelfs op de een of andere manier denken dat het mannelijk is, is ook zo’n demonstratie van typische mannelijkheid. Het zeggen van bijvoorbeeld, “Lach eens, schatje,” heeft totaal geen nuttig effect. Het is eigenlijk gewoon een manier om te zeggen: “Ik geef helemaal niets om jou. Ik gebruik je gewoon om iedereen te laten weten dat ik een stoere, heteroseksuele man ben, ook al ben ik daar erg onzeker over.”

Dag 6 Anti Street Harassment Week

12/04/2019

Een campagne van het Australische Respect Victoria tegen #straatintimidatie gaat viral op social media en dat is niet zo gek. De campagne is bedacht om omstanders, die getuige zijn van seksuele intimidatie in het openbaar vervoer, in staat te stellen om kleine maar belangrijke stappen te zetten om ongepast gedrag te stoppen. Veiligheid in de openbare ruimte is namelijk ieders zaak✊🏽

Dag 3 Anti Street Harassment Week

09/04/2019

Mannen kunnen zich het vaak moeilijk voorstellen hoe het is om #straatintimidatie te ervaren en te bedenken hoe ongemakkelijk het écht is. Cosmopolitan legde het vast in een video: hoe mannen reageren op hun vriendin die lastiggevallen wordt👇🏽

Dag 3 Anti Street Harassment Week

09/04/2019

Get Social! Het is vandaag dag 3 van #AntiStreetHarassmentWeek! Doe daarom mee met de Global Social Media Blitz tegen #straatintimidatie. Post vandaag zo veel mogelijk berichten, foto’s en video’s over straatintimidatie, all day, all platforms. Gebruik #stopstraatintimidatie #endstreetharassment

Dag 2 Anti Street Harassment Week

08/04/2019

Op dag 2 van #AntiStreetHarassmentWeek besteden we aandacht aan mannen die een rolmodel zijn voor andere mannen. Eén van die mannen is Laurens Kleijntjens van Feniks, Emancipatie Expertise Centrum Tilburg. Met zijn project Mans Genoeg gaat hij in een serie thema-avonden de dialoog aan over thema’s als de stereotypering van mannelijkheid, actief vaderschap, het mannelijk schoonheidsideaal, relaties, emoties en het betrekken van jongens en mannen bij de bestrijding van geweld tegen vrouwen.

Het ultieme doel: mannen bewust maken van hun gedrag en taboes doorbreken. Daar zijn wij natuurlijk helemaal voor en daarom zetten we Laurens vandaag graag in het zonnetje voor wat hij doet🌞

Mans genoeg bijwonen of meer info?

Dag 1 Anti Street Harassment Week

07/04/2019

Sissen, nafluiten en -roepen, lastigvallen, uitschelden en nalopen. #Straatintimidatie is een wereldwijd probleem dat een onveilig gevoel met zich meebrengt en de vrijheid beperkt van de slachtoffers. Het zijn serieuze inbreuken op de veiligheid van de mensen die geïntimideerd worden. Dit moet stoppen.

Vandaag is de eerste dag van de jaarlijkse #AntiStreetHarassmentWeek. Dit jaar voor de 9e keer gehouden! JOIN US terwijl we gezamenlijk een vuist maken en laten zien dat straatintimidatie echt niet oké is.

Dit jaar richten wij ons op mannen die andere mannen aanspreken op ongewenst gedrag. Mannen zijn namelijk ontzettend belangrijk bij de opvoeding van jongens in laten zien hoe het wél moet. Straatintimidatie is verkeerd en we spelen allemaal een rol bij het beëindigen ervan – vooral mannen.

Happy Womensday! 💪🏻💪🏼💪🏽💪🏾💪🏿

08/03/2019

Vandaag is het 8 maart en dat mag gevierd worden. Een speciale dag die in het teken staat van solidariteit onder vrouwen, het opkomen voor de rechten van de vrouw en het zorgen voor verbetering van de levens van meisjes en vrouwen over de hele wereld. Ook staan we stil bij de verschillen die er momenteel nog steeds zijn ten opzichte van mannen.

Mannen hebben vaak een hoger salaris, werken fulltime en buiten de deur. Vrouwen werken vaker parttime, zorgen voor de kinderen en het huis en het salaris dat zij verdienen voor dezelfde baan is vaak lager. Hierdoor is het voor veel vrouwen lastiger om economisch zelfstandig te zijn. Nederland staat op een wereldwijde lijst die gelijkheid tussen mannen en vrouwen meet, op de 27e plaats. Niet zo best dus. Dus voor iedereen die denkt dat Internationale Vrouwendag in Nederland niet nodig is: think again.

Het thema voor 2019 is heldinnen. Er zijn veel bekende heldinnen die zich hebben ingezet voor de rechten van de vrouw, maar deze Vrouwendag staat ook in het teken van de heldinnen die zich stilletjes inzetten voor gelijkheid. Ook hier in Nederland worden er allerlei evenementen georganiseerd door vrouwen en organisaties, waarbij debat en bewustwording centraal staan en solidariteit gevierd wordt.

Waar ben jij op Internationale Vrouwendag?

VACATURE – Project docufilm straatintimidatie gemeente Amsterdam

14/01/2019

Ben jij een ervaren projectmanager en wil je met jouw werk graag wat betekenen voor de veiligheid op de straten van Amsterdam? Dan is deze vacature iets voor jou!

Voor een filmproject in samenwerking met o.a. de gemeente Amsterdam en het COC zoekt Stichting Stop Straatintimidatie een projectmanager. De projectmanager zal verantwoordelijk zijn voor het produceren van een korte documentaire over straatintimidatie in het Amsterdamse uitgaansleven. Het project wordt gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap via het programma ‘Veilige Steden’, dat erop gericht is het uitgaansleven in grote steden veiliger te maken voor vrouwen. Er is dus een vergoeding beschikbaar.

De projectmanager:
·      is woonachtig in (de buurt van) Amsterdam;
·      heeft grote affiniteit met het onderwerp straatintimidatie;
·      heeft ervaring met het produceren van korte films;
·      is in staat om het overzicht te bewaren;
·      is betrouwbaar, communiceert goed en houdt zich aan deadlines;
·      is deze zomer beschikbaar (duur en precieze data in overleg) voor het produceren van de film

De taken van de projectmanager zullen met name zijn:
·      het werven van cameraman/vrouw en interviewer (een relevant netwerk is dus een pre);
·      het opstellen van een draaiboek;
·      regisseren;
·      het bijhouden van de administratie en projectkosten;
·      zorgt voor montage van de video (dat wil zeggen dat je de montage zelf doet of leiding geeft aan een editor)

De taken worden uitgevoerd in samenwerking met Stichting Stop Straatintimidatie. Deze stichting werkt sinds 2014 aan een proactieve aanpak van straatintimidatie en pleit daarin voor onderzoek, voorlichting en strafbaarstelling. Zij is actief in onder andere Tilburg, Amsterdam en Rotterdam, waar — mede dankzij het werk van de stichting — straatintimidatie onlangs voor de eerste keer werd beboet.

Interesse? Stuur een (korte) motivatie, je cv en portfolio naar stop@straatintimidatie.nl. Eventuele vragen over de vacature kun je ook via dit e-mailadres stellen. Je kunt  voor vragen ook telefonisch contact opnemen via 0657379020 (Pleun van Onzenoort – voorzitter). Meer informatie over de stichting kun je vinden op www.straatintimidatie.nl.

Eerste rechtszaak straatintimidatie

19/12/2018

Het is gelukt!!✊🏼 Vandaag is er dan eindelijk geschiedenis geschreven. De allereerste verdachte van #straatintimidatie stond vandaag voor de rechter. Everon el F. werd veroordeeld tot twee keer een geldboete van 100 euro, geheel voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Wij voelen ons als stichting blij en gehoord! Dit is waar wij, samen met vele anderen, jaren voor gevochten hebben. Wat sommigen symboolpolitiek noemden, vonden wij een belangrijk signaal dat dit gedrag niet thuishoort in onze maatschappij. Wij zijn blij en trots dat #Rotterdam dit signaal wél belangrijk genoeg vond en straatintimidatie daarom aanpakte. We did it! Wat een mijlpijl.

Voor wie het best gecompliceerde vonnis wil nalezen, het staat inmiddels op rechtspraak.nl.

Orange the World

12/11/2018

Help samen met ons bewustwording te creëren over straatintimidatie en geweld tegen vrouwen. Deel je actie met ons via social media met de hashtag #OrangeTheWorld en #stopstraatintimidatie

Eerste vervolgingen straatintimidatie

13/11/2018

Goed nieuws!! Afgelopen vrijdag trad voor het eerst het verbod op straatintimidatie in werking: twee mannen moeten zich verantwoorden voor de rechtbank in Rotterdam. Het is voor het eerst dat hiervoor strafrechtelijke vervolging wordt ingesteld. Eén man wordt beschuldigd van een enkel strafbaar feit, de ander wordt verdacht van meer. Hoe oud de verdachten zijn en waar ze vandaan komen kon het Openbaar Ministerie niet zeggen. Wij houden je uiteraard op de hoogte over de uitspraak!

Stop Straatintimidatie in VROUW Magazine

13/11/2018

Vandaag staat onze Pleun in VROUW Magazine! Samen met 3 andere vrouwen praat zij over nieuwe feministen en het strafbaar stellen van #straatintimidatie. Snel gaan kopen dus!!

Driekwart vrouwen is slachtoffer van seksuele intimidatie in Rotterdams uitgaansleven

13/11/2018

Wist je dat 77% van de vrouwen en 46% van de mannen te maken krijgen met seksueel grensoverschrijdend gedrag tijdens het uitgaan? Maar een klein deel doet hiervan een melding bij barpersoneel of politie. Help mee om dit gedrag te stoppen en maak een melding als je iets overkomt. Zo krijgt de politie meer inzicht in het probleem en kan er iets aan gedaan worden!

‘Amsterdams sisverbod is wassen neus’

27/08/2018

Parool vroeg ons wat wij van de aanpak in Amsterdam vinden. Tja, Amsterdamse raad, waar blijft die daadkracht?

Publiekscampagne tegen straatintimidatie

05/08/2018

Afgelopen week is de gemeente Amsterdam een nieuwe campagne tegen straatintimidatie gestart. Het is het tweede jaar op een rij dat Amsterdam bewustwording rond straatintimidatie tegen onder andere vrouwen en homo’s op deze manier probeert te verhogen. De campagne maakt gebruik van buitenreclame, posters op grote reclamezuilen, en digitale schermen door de hele stad. Na de zomervakantie wordt er ook op middelbare scholen geadverteerd.

Stichting Stop Straatintimidatie is teleurgesteld over het uitstel van de boete op straatintimidatie in Amsterdam, maar uiteraard hebben we nog steeds regelmatige samenspraak met de gemeente. We zijn blij dat Amsterdam op deze wijze aandacht besteedt aan dit probleem, en vinden de vormgeving erg geslaagd. Vanzelfsprekend blijven wij ons inzetten voor invoering van de boete in de hoofdstad op korte termijn. Voor nu scharen we ons volledig achter de boodschap van de gemeente Amsterdam dat straatintimidatie niet getolereerd mag worden en vragen: waar ligt voor jou de grens?

VACATURE – Stichting Stop Straatintimidatie zoekt medewerker(s)!

Onze impact blijft groeien en om straatintimidatie te blijven bestrijden zijn we op zoek naar een enthousiaste projectmedewerker (m/v) die ons team op vrijwillige basis wil versterken.

Wij zoeken iemand die…

– sterke affiniteit heeft met het onderwerp straatintimidatie;
– verantwoordelijkheidsgevoel heeft en zich aan deadlines houdt;
– de Nederlandse taal uitstekend beheerst;
– gemiddeld 1-2 uur per week beschikbaar is; alsmede om de week op zondagavond voor vergaderingen.

** De beschikking over een relevant netwerk is een pré, evenals het hebben van bestuurservaring. Deze ervaring kun je desgewenst ook bij onze stichting opdoen en stellen we dus niet verplicht.

Wat ga je doen?

We zijn een jonge stichting, dus de taakverdeling is naar gelang persoonlijke voorkeur. Denk bij taken die je op je zou kunnen nemen aan presentaties voorbereiden en geven, de stichting vertegenwoordigen bij netwerkbijeenkomsten en op afspraken met lokale en nationale politici, marketing, desk research, het schrijven van fondsenaanvragen en het beheren en uitbreiden van administratie.

Interesse? Mail je CV en een korte motivatie naar contact@straatintimidatie.nl.

Internationale Anti Straatintimidatieweek

Van 8 tot en met 14 april is het Anti-Straatintimidatie week, een internationale actieweek uitgeroepen in 2011 door de Amerikaanse beweging Stop Street Harassment. Elke dag publiceren wij video’s van mensen over de hele wereld die zich uitspreken tegen het gedrag. We beginnen met Adriana Quinones, vertegenwoordiger bij UN Women over agressie en geweld tegen vrouwen.

​Wat kan jij doen tijdens de Anti-Straatintimidatie week?

Bekijk en deel onze video’s. Deel onze flyer of die van White Ribbon over wat mannen kunnen doen tegen straatintimidatie. En zoals altijd: Teken voor een boete op straatintimidatie, download de app om het gedrag te melden, en doneer aan onze stichting.

Straatintimidatie in de stemwijzer

Zoals wij eerder berichtten, wil de gemeente Tilburg ook beleid tegen straatintimidatie opstellen. Bestuurslid Pleun van Onzenoort ging hier al eerder met raadsleden over in gesprek. Daarom nam de StemWijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen straatintimidatie expliciet op. De StemWijzer noemt het geen straatintimidatie, maar hinderlijk gedrag. Nou, dat is het ook. Wij zijn blij dat we het onderwerp op de politieke agenda hebben gezet en blijven zetten!

Stop Straatintimidatie spreekt zich uit tijdens Amsterdamse gemeenteraad

Op donderdag 1 februari was Stop Straatintimidatie aanwezig tijdens de bespreking van straatintimidatie in de Amsterdamse gemeenteraad. Bestuurslid Jessica (zie foto) en een vrijwilliger uit Amsterdam spraken zich beiden stellig uit tegen het uitstel van de boete, die aanvankelijk gepland was om in te gaan per 1 januari 2018.

Jessica noemde het argument van nul aanmeldingen een zwaktebod, en het gebrek aan daadkracht om straatintimidatie aan te pakken een gebrek aan leiderschap. Van Aartsen reageerde met de boodschap dat het hem heeft geraakt dat de indruk bestaat dat straatintimidatie niet zijn prioriteit heeft. Tevens gaf hij toe dat inderdaad niemand echt weet hoe het gesteld is met het aantal meldingen, omdat straatintimidatie niet te filteren is uit de algemene feitcode ‘overtredingen betreffende de openbare orde’.

Gemeenteraadslid Marianne Poot, ook verontwaardigd over het uitstel, stelde voor om dan ten minste in de drie grootste risico gebieden in Amsterdam te starten met intensieve voorlichting en training aan handhavers en bovendien zo veel mogelijk op te treden en te verbaliseren. Hier kon de heer van Aartsen zich wel in vinden. Ook benadrukte hij aan het einde van het debat dat hij in beginsel geen voorstander van uitstel.

Breda en Tilburg overwegen stappen tegen straatintimidatie

De twee afgelopen weken hebben op het ‘Bredaas Beraad’ (de gemeenteraadsvergadering van Breda) de eerste besprekingen plaatsgevonden over het initiatiefvoorstel van Rick Zagers (VVD) tot het opnemen van een verbod op straatintimidatie in de APV van Breda. Een meerderheid van de raad is in principe voor het voorstel. De volgende stap  is het opstellen van een plan van aanpak.

Ook de gemeente Tilburg overweegt een aanpak, zoals we al eerder berichtten. Afgelopen dinsdag was Pleun namens de stichting aanwezig bij de bijeenkomst ‘Stad in Verbinding’, georganiseerd door de gemeente Tilburg. Doel van deze bijeenkomst is het opstellen van een (nieuw) emancipatiebeleid, en wij adviseerden natuurlijk om een aanpak van straatintimidatie hier in expliciet op te nemen.

Rotterdam lanceert meldingsapp tegen straatintimidatie

Vlak voor Kerst vond de lancering van de Rotterdamse publiekscampagne tegen seksuele straatintimidatie plaats, waarbij onder andere de eerste Nederlandse app inclusief meldingsoptie werd gepresenteerd. Meer info vind je op de gemeente website. Wij raden iedereen aan de app te downloaden en elk incident van straatintimidatie te melden, waar je ook woont. Laat iedere Nederlandse politicus zien hoe groot het probleem is!

Stichting Stop Straatintimidatie

Jij ook?

Sinds #metoo mensen massaal heeft wakker geschud, kregen we steeds meer aanvragen voor een plek op onze website waar slachtoffers hun ervaringen kunnen delen. Vanaf vandaag hebben we dus zo’n forum, deze kun je hier vinden. Deel je ervaring en laat mensen weten hoe vaak straatintimidatie voorkomt!

Tilburg wil nog in 2018 straatintimidatie beboeten

Afgelopen week was Pleun namens Stop Straatintimidatie op bezoek bij de gemeente Tilburg. Daar is men namelijk best benieuwd naar hoe Amsterdam de APV heeft aangepast. Waarom? Tilburg wil graag nog dit jaar hetzelfde doen, om zo ook in 2018 straatintimidatie te kunnen beboeten! Tijdens het gesprek benadrukte Pleun tevens dat voorlichting en monitoring ook nodig is. Ook dat was men met ons eens. Goed nieuws uit Tilburg dus!

Publiekscampagne Amsterdam live

Vandaag is de publiekscampagne van de gemeente Amsterdam tegen straatintimidatie live gegaan. Op de site van de gemeente valt te lezen: “Amsterdam tolereert dit gedrag niet en trekt een grens. Straatintimidatie is strafbaar. Je veilig voelen op straat is voor alle Amsterdammers belangrijk. Je mag je vrij bewegen en kleden zoals je wilt.”

Stichting Stop Straatintimidatie is een van de partijen die geconsulteerd zijn door gemeente Amsterdam voor de vormgeving en berichtuitingen van de campagne, en we zijn blij met het resultaat.

Nieuwe huisstijl

Sinds kort zijn we overgegaan op onze nieuwe huisstijl, ontworpen door design bureau 210kg. Deze frisse en professionelere huisstijl is financieel mogelijk gemaakt door Mama Cash en via donaties van individuen. Dus voor diegenen die wel eens (of meerdere malen) hebben gedoneerd: Bedankt, en we hopen dat u het een verbetering vindt!

Op zoek naar de daders met politie, gemeente Amsterdam en slachtoffers

1 juni nam Stop Straatintimidatie ook deel aan een zogenaamde ‘schouw’ in Amsterdam West. Met een aantal professionals, onder andere politie, de stadsdEeelvoorzitter, coördinator veiligheid en COC, en slachtoffers, kwamen wij bijeen voor een fietstocht langs ‘hotspots’ in de wijk. Hierbij was meteen gelegenheid om in gesprek te gaan met enkele lastpakken die van mening waren dat, zoals zij het stelden, “sommige vrouwen er om vragen”.

Wereldwijde actie tijdens internationale anti-straatintimidatie week

Van 2 tot en met 8 april voerden circa 36 organisaties wereldwijd gezamenlijk actie tegen seksuele intimidatie in de publieke ruimte. Het initiatief van deze ‘ Anti-Street Harassment Week’ is afkomstig van Holly Kearl – oprichter van de organisatie Stop Street Harrasment in de Verenigde Staten- en vond dit jaar voor de zevende maal plaats. De reden om dit specifiek in april te organiseren is onder andere vanwege het feit dat het dan lente is op het noordelijk halfrond, ofwel: beter weer, langere dagen, meer mensen op straat en dus ook meer overlast van straatintimidatie. Deze hele week promootte stichting Stop Straatintimidatie videoboodschappen waarin koplopers – politici en activisten – zich uitspreken tegen straatintimidatie en de aanpak hiervan. Bekijk de filmpjes van o.a. Gert-Jan Segers, Ahmed Marcouch, Holly Kearl en Joost Eerdmans op ons YouTube kanaal!

Politiek: “Handen thuis”

Vandaag ondertekenden een aantal politieke partijen het stembusakkoord ‘Handen Thuis’, om zich hard te maken voor een aanvalsplan tegen seksueel ongewenst gedrag.Wij zijn blij om te zien dat de focus hierbij ligt op het aanpakken van de plegers, want wij zijn het eens met deze politici dat de oplossing niet zit in het ‘weerbaarder’ maken van vrouwen. De ondertekenende partijen zijn de landelijke GroenLinks, D66, PvdA, PvdD, SP en 50PLUS. Behalve de PvdA hebben deze partijen nog niet officieel hun steun uitgesproken voor ook een verbod op straatintimidatie. Partijen die het akkoord niet ondertekenden hebben dat, net als de PvdA, juist wel gedaan. Zo diende het landelijke CDA onlangs nog een motie hierover in. De VVD, samen met CDA, in Amsterdam was de eerste partij die een wettelijke maatregel lokaal wist te realiseren. En ook de ChristenUnie heeft naast voorlichting een expliciet verbod opgenomen in hun verkiezingsprogramma. Kort komt het dus hier op neer: Het thema leeft bij zowel linkse als rechtse partijen. Terecht, want tegen straatintimidatie zijn is simpelweg een kwestie van fatsoen.

Eerste Stop Straatintimidatie congres in Nederland een succes

Afgelopen 22 februari vond het eerste nationale Stop Straatintimidatie Congres plaats, georganiseerd door de gemeente Rotterdam in samenwerking met onze stichting. Bestuurders, politici, handhavers, experts en slachtoffers kwamen samen om te praten over oplossingen voor straatintimidatie. Jessica van der Pluijm gaf namens Stichting Stop Straatintimidatie een presentatie, “onze” Iris van der Heijden nam deel aan een panel, en oprichter Gaya Branderhorst sprak het publiek toe via een video vanuit New York. Een zeer geslaagde dag!

Aanwezig op VN Vrouwenverdrag conferentie

Afgelopen donderdag was stichting Stop Straatintimidatie aanwezig tijdens de conferentie over het VN Vrouwenverdrag van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het vrouwenverdrag is in Nederland geratificeerd in 1991 en waarborgt de uitbanning van alle vormen van discriminatie van vrouwen. Veiligheid is een belangrijk onderwerp hierin.

Deze conferentie was georganiseerd om te brainstormen over de aanpak van een aantal aanbevelingen die Nederland heeft gekregen omtrent de aanpak van discriminatie. Ons team heeft deelgenomen aan twee brainstorm sessies; over de aanpak van gender based violence en de manier waarop intersectionaliteit een prominentere plek kan krijgen in de beleidsvorming. Het was een boeiende dag vol uitwisseling van kennis. Wat wij hebben geleerd nemen we mee in onze strijd tegen straatintimidatie. En hopelijk nemen de mensen met wie wij hebben gesproken onze boodschap mee in hun werk, namelijk dat verbaal geweld de kiem is waarin een agressieve houding tegenover vrouwen gesmoord moet worden.

Aanpak straatintimidatie verwacht in 3 grote steden in 2017

Afgelopen week besprak de Amsterdamse raad de aanpak van straatintimidatie in de hoofdstad. Kort daarop gaf burgemeester Van der Laan aan dat hij “lok-ambtenaren” wil inzetten voor de handhaving. In Den Haag vroeg de lokale politicus Pieter Grinwis o.a.: “(…) is het college bereid eenzelfde of vergelijkbare tekst als in Amsterdam in de APV op te nemen?”. En in Rotterdam gingen wij op bezoek bij raadslid Tanya Hoogwerf, die aangaf dat ook de havenstad de boete op straatintimidatie snel wil invoeren. Kortom, wij kijken terug op een geslaagd jaar voor onze stichting, en zien uit naar een nog geslaagder 2017!

Media aandacht

Het nieuws over de aankomende aanpak van straatintimidatie ging niet voorbij aan de Nederlandse media. Jessica van der Pluijm werd onder andere geïnterviewd op televisie door RTL Nieuws en NOS Nieuwsuur, en was vannochtend op Radio 1. Vandaag was Jessica ook te zien op RTV Noord-Holland, en zondag zijn we te horen op FunX Amsterdam. Ook stond Gaya Branderhorst met een mooie quote in de Volkskrant:

“Critici van een intimidatieverbod zeggen dat het niet goed te handhaven is omdat de intimidatie moeilijk te bewijzen valt. ‘Dat is een seksistisch argument om niets te hoeven doen’, vindt Branderhorst. ‘Er zijn zoveel overtredingen die niet gemakkelijk te handhaven zijn, maar dat is nog geen reden om het dan maar niet te verbieden.

Amsterdam neemt aanpak straatintimidatie op in begroting

Amsterdam heeft de volgende stap gezet in haar strijd tegen straatintimidatie: geld vrijmaken voor een aanpak. In een voorstelbegroting van een meerderheidscoalitie in de Amsterdamse gemeente is één miljoen is opgenomen voor de aanpak van straatintimidatie, onveilige situaties, en geweld op straat. Bravo voor de hoofdstad!

Langzaam politieke vooruitgang

De zomer is voorbij en iedereen is weer aan de slag. Wij dus ook. Zo gaan wij binnenkort aan tafel met de Haagse raadsleden die straatintimidatie in Den Haag willen beboeten. De burgemeester van Den Haag is van plan te spreken met de Amsterdamse burgemeester hierover. Wij waren laatst al in Den Haag, voor een afspraak bij het ministerie van OCW/Emancipatie, om de mogelijkheden van een nationale bewustzijnscampagne te bespreken. Je weet, overheid werkt niet heel snel. Maar wij zijn in ieder geval blij met deze gestage vooruitgang!

In gesprek met de adviseur van de Amsterdamse burgemeester

Op 12 mei kondigden we aan dat de Amsterdamse gemeenteraad straatintimidatie in de stad zal bespreken. Burgerinitiatief Straatintimidatie schreef mee aan de nota die als input zal dienen voor de discussie die gepland staat voor 1 september.

Maar dat betekent niet dat wij stilzitten in de zomer! Ondertussen zijn wij benaderd door de adviseur voor zedenzaken van burgemeerster Eberhard van der Laan om mee te denken over beleid en eventuele campagnes tegen straatintimidatie. Uiteraard hebben wij toegezegd, en de eerste één op één gesprekken hebben al plaatsgevonden. Wij zullen ook op continue basis deelnemen aan meerdere ronde tafel gesprekken. Wij houden jullie op de hoogte!

Amsterdam zet de volgende stap tegen straatintimidatie

Donderdag 12 mei diende VVD Amsterdam gezamenlijk met CDA Amsterdam het initiatiefvoorstel ‘Amsterdam tegen straatintimidatie‘ in. Het voorstel betreft een holistische aanpak van straatintimidatie gericht op data verzameling en monitoring, beboeten van het gedrag, en een bewustzijncampagne via onder meer voorlichting op scholen. Stichting Stop Straatintimidatie schreef mee aan dit voorstel, en hoopt dus van harte dat de raad zal instemmen met het voorstel wanneer deze besproken wordt op 1 september.

Wetsvoorstel tegen straatintimidatie in Marokko

Afgelopen maand diende minister Bassima Hakkaoui een wetsvoorstel in tegen straatintimidatie in Marokko.

De wet is nog niet officieel aangenomen, maar het voorstel illustreert de groeiende erkenning voor het probleem van straatintimidatie.

Keulen

Nee, een goede start van 2016 hadden meer dan 500 vrouwen in Keulen zeker niet. Afgelopen nieuwjaarsviering werden zij rondom het treinstation door zo’n 1000 mannen beroofd, aangerand en verkracht. Een slachtoffer vertelt: “Ik voelde een vinger in elke lichaamsopening”. Onder de daders blijken zich ook (voormalige) vluchtelingen te bevinden. Daarop barstte een internationale discussie los waarin partijen elkaar betichtten van vreemdelingenhaat enerzijds, en vrouwenhaat anderzijds.

Het voorval in Keulen gaat verder dan straatintimidatie. Maar aanranding ligt in het verlengde ervan. Een onbekende man die een vrouw agressief om sex vraagt, is juist zo intimiderend omdat die vrouw weet dat de situatie kan escaleren in een fysieke aanval. Dit is waarom wij ons al anderhalf jaar inspannen voor wetgeving tegen straatintimidatie. Seksueel intimiderend en gewelddadig gedrag moet in de kiem gesmoord worden. Verbale aanranding (straatintimidatie) is een eerste stap naar fysieke aanranding. Liefst worden die jongens natuurlijk georrigeerd door opvoeding. Maar waar opvoeding faalt, is wetgeving nodig. Tegen autochtone én allochtone plegers.

Hierover schreef Gaya een artikel dat op 12 januari in Dagblad Trouw verscheen: “Wat doet het ertoe waar die mannen vandaan komen? Elke man heeft zich gewoon te gedragen.” Ook de Volkskrant besteedde aandacht aan ons initiatief.

Ons initiatief op internationaal event in NYC

Afgelopen donderdag 5 november organiseerde Stop Street Harassment een internationaal evenement rondom straatintimidatie. Gaya Branderhorst was een van de sprekers namens Nederland. Het event vond plaats in de Bluestockings Bookstorein New York City, een bekende alternatieve en hippe ontmoetingsplek voor progressieven.

Door het diverse panel was de discussie erg boeiend. Het bleek al snel dat straatintimidatie niet alleen gender-aspecten heeft, maar ook raakt ook aan ethniciteit, seksuele oriëntatie, en socio-economische aspecten. Deze discussie zal nog langer duren dan een avond, maar het is goed om te weten dat deze gevoerd wordt op zoveel plekken.

Straatintimidatie in Rotterdam beboet?

2 weken geleden kwam Leefbaar Rotterdam met een voorstel om straatintimidatie te beboeten in Rotterdam. Als reactie daarop schreef Gaya een artikel in het Algemeen Dagblad Rotterdam. Deze was te lezen in de Opinie sectie op zaterdag 12 september.

We gaan de straat weer op

Lente is hier en straatintimidatie is weer urgenter. Het aantal handtekeningen loopt sneller op, en het lastig vallen van vrouwen wordt weer genoemd in verschillende media (Parool, Powned, Opzij, regionale kranten).

Tijd voor actie dus! Afgelopen woensdag gingen wij, samen met Hollaback Amsterdam, met een groepje vrouwen mannen intimideren op straat. Wij deden dit in Den Haag, bij de ingang van de Tweede Kamer der Staten Generaal. En wie kwam even gedag zeggen? Medestrijder Ahmed Marcouch!

We zijn op BNN vanavond

Vanavond wordt Gaya geïnterviewd over ons project om 22.10 op BNN (NPO3) in het programma Spuiten en Slikken. Ook gaat de presentatrice de straat op om te ervaren of het nou echt zo bar is…. Gaat dat kijken!

Internationale aandacht

De laatste tijd kregen we veel ondertekeningen van buitenlandse mensen binnen. Geen Nederlanders in het buitenland: Nee, mensen die dingen schreven als “I can’t read this language, but I heard it’s against catcalling and that is great.”
We krijgen ondertekeningen van mensen uit Amerika, het Verenigd Koninkrijk, Turkije, Spanje, en zelfs Australië. Ergens zijn we op Tumblr belandt en de steunbetuigingen blijven komen.

Jammer genoeg tellen alleen de ondertekeningen van mensen met de Nederlandse nationaliteit. Deze internationale aandacht brengt ons dus niet sneller naar de Tweede Kamer. Maar het geeft wel aan dat dit een probleem is dat overal in het Westen veel aandacht krijgt momenteel!

Daarom hebben we toch maar even ons actiefilmpje in het Engels ondertiteld. Kunnen zij ook meekijken.

Mannen intimideren als stunt

Afgelopen zaterdag draaiden we in Amsterdam de rollen eens om: Vrouwen gingen de stad in en riepen seksuele, intimiderende teksten naar mannen. Daarna boden ze excuses aan, en vroegen aan de mannen hoe dat voelde. De actie trok aandacht, zowel op de dag zelf als van de media, zo getuige artikelen in het ParoolPowned, AT5, en Amsterdam FM. Ook gaf Gaya een interview op Radio Veronica.

De vierde nul is binnen!

Ons initiatief stond gisteren in de NRC Next, Trouw en het AD. Vandaag was Gaya om kwart voor 9 te gast bij de nieuwsshow van Radio 1. Na dit interview op de Tros Nieuwsshow vannochtend, hebben we de 10.000 ondertekeningen bereikt. Vijf dagen na het publiek gaan.

Landelijke bekendheid

Vandaag is het persbericht uitgegaan van ons initiatief. En dat hebben we geweten! We zijn opgepikt door tv, radio en krant.

Project Straatintimidatie staat bijvoorbeeld op RTL Nieuws online en De Telegraaf. Vandaag was Soundos op Q-Music om 16.00, geeft Nicky een interview op Radio 538 (23:15), en spreekt Gaya in Knevel & van de Brink (Ned 1, 23:00). Morgen, op 27 augustus, staan we in de Metro, geeft Soundos een interview op radio 2, en staat Gaya met een interview op Telegraaf tv.

Gaya in de Volkskrant met artikel over straatintimidatie

Gaya Branderhorst, lid van ons projectteam Burgerinitiatief Straatintimidatie, schreef een sterk artikel over seksisme en straatintimidatie in de Volkskrant. Ze beschrijft daar niet alleen wat heel veel vrouwen en meisjes regelmatig moeten meemaken aan straatintimidatie. Ook roept ze mannen die dit gedrag niet vertonen, op meer een vuist te maken tegen degenen die dat wel doen.

Stop Straatintimidatie in de Glamour

10/04/2019

Heb jij de nieuwste Glamour NL al gelezen?!💥 Milou Deelen schreef een groot stuk over #straatintimidatie en wij werden gevraagd! 👉🏽lees onze mening over de strafbaarstelling van straatintimidatie, waarom het super stom is dat veel vrouwen hun gedrag en kleding aanpassen en waarom wij zó klaar zijn met straatintimidatie. Tijd dat het stopt, dus.

Dag 5 Anti Street Harassment Week

11/04/2019

Op deze vijfde dag van #AntiStreetHarassmentWeek geven we je aantal tips over wat jij als man kunt doen tegen straatintimidatie. Besides not doing it, duh.

Zoals je afgelopen week wel hebt gemerkt stijgen de temperaturen en kunnen we onze winterjassen weer lekker in de kast hangen. But it’s not all sunshine and iced-cold lemonade: vooral in de lente en zomermaanden ervaren vrouwen en meisjes heel vaak overlast van #straatintimidatie.
Mannen zijn essentieel in de strijd tegen straatintimidatie. “Het verminderen en voorkomen van geweld tegen vrouwen vereist de deelname van mannen die niet-gewelddadig gedrag kunnen modelleren en hun mannelijke tegenhangers verantwoordelijk kunnen houden”, zegt Walter Henry, projectcoördinator van het Male Ally Network bij de Sexual Assault en Violence Intervention Services van Halton.

Mannen moeten zich daarom goed bewust zijn van hun omgeving. Aandacht voor lichaamstaal is heel belangrijk. Loopt iemand met een koptelefoon op? Is het donker buiten? Zitten jullie in een afgesloten ruimte waarin niemand makkelijk weg kan lopen als hij/zij zich ongemakkelijk voelt? Soms betekent het respectvol benaderen van vrouwen, ze juist niet benaderen.

Mannen die straatintimidatie zien en de middelen hebben om in te grijpen, moeten dit ook doen. Iedereen heeft een rol in het stoppen van gewelddadig gedrag. Samen maken we de openbare ruimte veilig, gastvrij en vrij van ongewenste intimidatie. Wat doe jij tegen straatintimidatie? Check in ieder geval even dit item van VICE!

Dag 4 Anti Street Harassment Week

10/04/2019

Hoe reageer jij wanneer je ziet dat iemand lastiggevallen wordt? Sta je op of draai jij je om? Would You React?, een Brussels collectief dat het debat opent over hoe mensen met elkaar omgaan in de openbare ruimte, zocht het uit. Met verborgen camera’s zetten zij een sociaal experiment op om na te gaan hoe onbekenden reageren op een intimidatiesituatie. Het resultaat gooiden de makers op YouTube.

In de video zetten ze intimidatie en agressie tegenover vrouwen in de metro centraal. Wat opvalt is hoe weinig mensen tussenbeide komen en de intimidatie hun gang laten gaan. 
Verschillende mensen staan zelfs op en stappen uit of zoeken verderop een plek. Bovendien zijn de weinige mensen die wel tussenkomen bijna altijd een vrouw. Waarom zo weinig mannen zich mengen in een dergelijke discussie, blijft moeilijk te verklaren. “Ik denk dat mannen niet weten hoe het voelt om belaagd te worden”, zegt een van de vrouwen in het filmpje. “Zij hebben zoiets niet meegemaakt. Misschien vinden ze het daarom niet erg? Wij vrouwen weten wel wat dat met ons doet.”

Conclusie volgens de makers: pas als ook mannen zich openlijk gaan afzetten tegen dergelijk gedrag, zullen vrouwen ongehinderd de metro kunnen nemen. Dus mannen, hou je omgeving in de gaten en spreek je uit tegen intimidatie en agressie. Sta op en wees een voorbeeld voor anderen.

Landelijke wetgeving straatintimidatie

01/03/2019

Alleen met landelijke wetgeving kan seksuele intimidatie op straat definitief worden gestopt. Dat vinden Partij van de Arbeid (PvdA) en CDA. Daarom dienen die partijen vandaag hun aangescherpte initiatiefwet tegen seksuele straatintimidatie in.

Lokale verboden zijn er al, maar stadsbesturen van Amsterdam en Rotterdam waarschuwen dat die nauwelijks te handhaven zijn zonder landelijk beleid. ,,Bovendien is het natuurlijk raar dat ik nu wel veilig door Amsterdam en Rotterdam kan lopen, maar nog niet door bijvoorbeeld Den Bosch’’, zegt CDA-Kamerlid Van Toorenburg.

,,Het is schokkend en weerzinwekkend als je hoort hoeveel vrouwen er ooit mee te maken hebben gehad, de strafrechtelijke norm moet zo snel mogelijk worden dat dit echt niet kan’’, zegt PvdA-fractieleider Asscher.

Seksuele intimidatie is vernederend. Het reduceert je tot lustobject en ontdoet je van je menselijkheid. Het komt bij slachtoffers hard aan. Met deze wet wordt er duidelijk aan daders laten zien dat hun gedrag niet normaal is. Dat het niet langer is toegestaan. Dat we elkaar met respect moeten behandelen.

🎥🎥 OPROEP

07/03/2019

Human Nature Films zoekt jongeren die iets willen vertellen over hun ervaringen met #straatintimidatie voor een live talkshow. Er wordt 19 en 21 maart gefilmd in De Balie in Amsterdam. Op 16 april is de liveshow. Ben jij of ken jij iemand die graag zijn of haar verhaal wil delen? Stuur ons een bericht!

Dit is wat ontzettend veel vrouwen en LHBT’ers iedere dag naar hun hoofd geslingerd krijgen

03/03/2019

Acht op de tien vrouwen kunnen erover meepraten; straatintimidatie. Daar kunnen wij, net als de PvdA, echt boos over worden. Negentig procent van de slachtoffers geeft toe uiteindelijk toch andere kleding aan te doen. Of in het donker niet meer de straat op te gaan. Of bewust een andere route te nemen. Seksuele intimidatie gaat in je hoofd zitten. Je moet gewoon vrij zijn om je te kleden zoals je zelf wilt. Die vrijheid is het verdedigen waard. Steun deze beweging en deel de oproep.

Stel nationaal meldpunt in voor straatintimidatie

20/12/2018

Een goed idee wat ons betreft. Straatintimidatie is niet uniek voor een bepaalde wijk. Overal in Nederland hebben vrouwen op wisselende tijden last van vervelende mannen die daar bijna altijd mee wegkomen. Van masturberen, een klap op de billen geven, verbaal geweld, de weg versperren, insluiten en achtervolgen: je kan het zo gek niet bedenken of het gebeurt.

Een landelijk gespecialiseerd meldpunt met fysieke vestigingen is een goed begin om vrouwen snel te kunnen helpen.

Te gast bij Chicks and the City

11/12/2018

He pssst…schatje durf jij s’avonds alleen over straat te lopen?
Presentatrice Natasja Morales en de radiochicks praten in deze nieuwe Chicks and the City #podcast met Lieke Lorea Gaminde Bruers van Stichting Stop Straatintimidatie over het uitbannen van (seksuele) straatintimidatie. Vrouwen uitschelden, naroepen en achternazitten is sinds jaar verboden in Rotterdam.
Maar voelen vrouwen en leden van de LHBTI+ gemeenschap (ook zij worden regelmatig verbaal of fysiek geïntimideerd) zich met het zogenoemde ‘sisverbod’ daadwerkelijk veiliger op straat?

Beluister deze podcast a.s. vrijdag vanaf 16.00 uur op www.chicksandthecity.nlwww.rijnmond.nl/chicks en via iTunes!

Stop Straatintimidatie in de Metro

13/11/2018

Heb je ons vandaag al gespot in de Metro? In het stuk vertelt Melanie Kranenburg over een opdringerige versierpoging van een medereiziger in de trein. Metro vroeg ons om een aantal tips over wat vrouwen het beste kunnen doen in zo’n situatie. Volgens ons ligt de oplossing in de eerste plaats zeker niet bij Melanie. De taak ligt bij de maatschappij om dit gedrag zodanig af te keuren, bijvoorbeeld via strafbaarstelling. Dit en andere tips lees je in het artikel!

Ben je oké?

13/11/2018

Ben je oké? Met die vraag maken poppodia, clubs en festivalorganisaties ongewenst seksueel gedrag tijdens concerten en in het nachtleven bespreekbaar. Afgelopen maand startte Rutgers deze campagne om uitgaan leuk en veilig te houden. Dit is hard nodig, want ruim de helft van de vrouwen en een op de vijf mannen krijgt in zijn leven te maken met seksueel gedrag tegen hun wil.

Laat iedereen weten dat je voor veilig uitgaan bent en doe mee! Deel op social media dat je oké bent met #benjeoke. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat iedereen zorgeloos uit kan gaan.

Franse man die een vrouw sloeg wordt naar de gevangenis gestuurd

13/11/2018

Straatintimidatie gaat niet over verleiden, maar over domineren. Een onbekende vrouw uitschelden voor “hoer” of reduceren tot een seksueel object is niet hetzelfde als een toenaderingspoging. In Frankrijk zijn ze klaar met dit gedrag en zijn ze begonnen met het aanpakken van de plegers.

In de media

03/09/2018

Parool en radio 1
Hoe gaan we homohaat tegen? Afgelopen 4 augustus besprak Jessica dit en meer op radio 1 bij WNL Op Zaterdag. De discussie ging over wat de Gay Pride nou precies deed voor de positie van homo’s en lesbiennes. Beluister hier het volledige fragment.
Zaterdag 25 augustus kwam stichting Stop Straatintimidatie tevens aan het woord in een groot artikel in Het Parool, over de vooralsnog gebrekkige uitvoering van de boete op straatintimidatie in Amsterdam.

RTV Utrecht
Ook werden wij vermeld in een artikel op de website van RTV Utrecht. Deze werd geschreven naar aanleiding van Twitter berichten over een Utrechtse jongen die veel meisjes tot last is. Wat kunnen slachtoffers doen tegen deze opdringerige manier van optreden? RTV Utrecht gaf een aantal tips:

 • Als eerste adviseren zij contact op te nemen met Slachtofferhulp Nederland. Zij kunnen dan gaan uitzoeken of er een aangifte gedaan kan worden. Ook kan er via de website contact worden gelegd tussen lotgenoten van straatintimidatie.
 • Daarnaast halen zij de Rotterdamse StopApp aan. Wie in een vervelende situatie zit kan via de app een melding maken. Zo kan het probleem beter in kaart worden gebracht.
 • Als laatste wijzen zij op het belang van je uitspreken als omstander. Dit geeft een signaal naar de pleger dat het gedrag niet normaal is. Ook kan het, afhankelijk van je persoonlijkheid en de situatie, helpen om je uit te spreken als slachtoffer. Het praten met lotgenoten en het delen van ervaringen kan een stap in de goede richting zijn.

Brandpunt+
Aanstaande donderdag is onze voorzitter Pleun te zien in een documentaire over straatintimidatie. De documentaire focust op de gemeentelijke aanpak van straatintimidatie en laat zien hoe onze stichting strijdt voor een proactief beleid. Je ziet het 6 september 2018 om 21.00 uur op NPO2.

Franse regering keurt wetsvoorstel goed

07/08/2018

Onlangs ging een video waarin een Franse vrouw die verbaal geïntimideerd wordt viral. In de video is te zien hoe de vrouw aangevallen wordt door de dader wanneer zij de dader aanspreekt op zijn gedrag. Dit illustreert weer eens waarom straatintimidatie vrouwen terecht bang maakt; de verbale intimidatie kan soms uitmonden in fysiek geweld. Slachtoffers hebben een handelingsperspectief nodig en daarom is een strafbaarstelling belangrijk.

De Franse regering heeft die link nu gelukkig ook gelegd en stelt straatintimidatie strafbaar. Dit was Frankrijk al een tijdje van plan, maar de video hielp om dit proces te versnellen. Een tijdje terug verdedigde Pleun voor onze stichting op de Franse televisie het wetsvoorstel daartoe. Als het aan ons ligt, volgt de Nederlandse regering snel het goede voorbeeld op.

Nieuwe voorzitter

28/04/2018

“Onze” Pleun van Onzenoort deelt een video deze Anti-Straatintimidatie week, waarin ze vertelt over haar ervaringen met straatintimidatie. Ook kondigt ze aan dat zij vanaf deze week de nieuwe voorzitter is van stichting Stop Straatintimidatie! Tot nu toe is Gaya Branderhorst dat geweest. Gaya startte in 2014 het burgerinitiatief voor een boete, ging gesprekken aan met politici en deed veel media interviews. Ondertussen is Gaya echter verhuisd naar Los Angeles (Amerika), dus leek het logisch om een voorzitter te kiezen die nog in Nederland woont. Wij zijn erg blij dat Pleun deze verantwoordelijkheid op zich wil nemen! Gaya blijft betrokken als vicevoorzitter.

Initiatiefwet voor nationaal verbod ingediend

11/03/2018

Goed nieuws! Zoals we eerder berichtten, werd op verzoek van Tweede Kamerlid van Toorenburg op 8 februari j.l. de mogelijkheid van een nationale aanpak van straatintimidatie besproken. Als vervolg hierop dienden PvdA en CDA afgelopen zaterdag een initiatiefwet in dat straatintimidatie tegen vrouwen en homo’s opneemt in het wetboek van strafrecht. Dat zou betekenen dat straatintimidatie beboet gaat worden met een bekeuring die kan oplopen tot 8.200 euro.

Op TV in Frankrijk

06/03/2018

In Frankrijk wordt op dit moment gesproken over nieuw wetgeving tegen straatintimidatie. Daarom kwam een Franse journalist afgelopen week naar Nederland om te kijken hoe wij er hier mee omgaan. Pleun sprak met deze journalist over het doel van de Stichting Stop Straatintimidatie, wat we bereikt hebben en wat we nog willen gaan bereiken. Het item was te zien op TF1 (de Franse NOS) en kan hier teruggekeken worden.

Rotterdam organiseert dag van het slachtoffer

02/02/2018

13 februari organiseert de gemeente Rotterdam de dag van het slachtoffer. Rotterdam pakt straatintimidatie voortvarend aan. Wij meldden eerder al de lancering van de eerste Nederlandse app inclusief meldingsoptie. Ook wordt binnenkort gestart met inzet van lokboa’s om daders op heterdaad te betrappen en te bekeuren. En wat blijkt? De eerste maanden van 2018 kwamen al meer dan 600 meldingen binnen, zo vertelde de gemeente ons. Met een beetje daadkracht kom je er wel.

Van Aartsen toont ware aard

In de laatste week voor de Kerst werd afgelopen jaar bekend gemaakt dat de boete op straatintimidatie in Amsterdam uitgesteld wordt met minstens 1 jaar. Het argument was dat er in het afgelopen jaar geen meldingen van straatintimidatie geregistreerd zijn en dat er meer ervaring met de APV-bepaling nodig is voordat handhavers ermee aan de slag kunnen.

Dit is een beschamend zwak argument dat de achterliggende seksistische prioriteiten maar weinig verhult. De reden dat er nieuw beleid was aangenomen, is dat er momenteel geen aparte categorie is om straatintimidatie te registreren. Dan wordt het natuurlijk moeilijk bijhouden. Wij weten met zekerheid dat vrouwen de politie gebeld hebben vanwege straatintimidatie, maar deze aangiftes worden dan in bestaande categorieën geregistreerd bij gebrek aan bestaan van de juiste. De politie en van Aarsten zijn niet dom; zij begrijpen ook wel dat een het aantal meldingen in een niet-bestaande categorie geen goede maat is. Het aantal meldingen wordt genoemd om de illusie te wekken bij oppervlakkige lezers dat het allemaal wel meevalt met het probleem.

Onderzoek toont aan dat 83% van de vrouwen tussen 15 en 34 jaar last heeft van straatintimidatie. Maar de politie en van Aartsen hebben daar geen boodschap aan, omdat straatintimidatie het niet overkomt en nooit zal overkomen. Zij geven liever prioriteit aan zaken die hen zelf aangaan. Dit is slecht leiderschap. Van Aartsen is niet gekozen als burgemeester van Amsterdam, en toont hiermee zijn ware aard; hij is duidelijk geen leider van alle Amsterdammers.

Onze #itsaright campagne is van start

Vrij zijn van seksuele intimidatie is een mensenrecht. Daarom lanceert Stop Straatintimidatie vandaag de #Itsaright campagne, inclusief een video die burgers oproept om van hun gemeenteraadsleden actie te eisen.

Twitter de video naar jouw lokale politici met de tekst:

“Hey, @[jouw stad], hoe zit het met de mensenrechten hier? @Straatintimidat #Itsaright #metoo.”

Nederland internationaal koploper tegen straatintimidatie

Gaya was afgelopen week in New York (NY) om te spreken tijdens een evenement rondom de U.N. General Assembly. Daartoe verbleef ze in een hotel en raad eens wie ze tegen het lijf liep in de lobby? De oprichter van Stop Street Harassment, Holly Kearl. Kearl (in het midden van de foto) was in NY om te spreken tijdens een evenement van U.N. Women. (De vrouw links is een activist tegen straatintimidatie en geweld tegen vrouwen in India). Vanwege de geplande aanpak in Amsterdam en Rotterdam, noemde Kearl tijdens haar speech Nederland overigens als een van de koplopers!

Steeds meer steden tegen straatintimidatie

Naast Amsterdam, Rotterdam, en Den Haag, beginnen andere steden in Nederland nu ook aandacht te te besteden aan straatintimidatie. In Haarlem werd recent een motie om de omvang van straatintimidatie te onderzoeken aangenomen. In Vlaardingenkomt er een onderzoek naar maatregelen tegen het gedrag. En eerder dit jaar kondigde de burgemeester van Tilburg aan straatintimidatie te willen opnemen in de APV.

Straatintimidatie in Rotterdamse APV

Het is zover. Rotterdam gaat per 1 januari 2018 de APV wijzigen om seksuele straatintimidatie strafbaar te stellen. Onder straatintimidatie zal onder andere vallen: sissen, schelden, naroepen, om sex vragen, achternalopen of in het nauw drijven van vrouwen. De sanctie op deze vorm van criminaliteit wordt maximaal 4.100 euro of 3 maanden gevangenisstraf. Vooruitlopend op het verbod, starten Rotterdamse handhavers vanaf juli 2017 al met het constateren van straatintimidatie en het geven van waarschuwingen aan plegers. In het persbericht van de gemeente Rotterdam viel te lezen: “Het plan van aanpak is tot stand gekomen in samenspraak met politie, OM, Erasmus Universiteit, Stichting Stop Straatintimidatie, (….)  en de gemeente Rotterdam”.

Gepast trots zijn we dus wel.

Rotterdam bespreekt concrete invulling aanpak

Afgelopen maand, 30 maart, is de aanpak van straatintimidatie in de Rotterdamse commissievergadering VOF (Veiligheid, Organisatie en Financiën) besproken. Vanuit verschillende partijen werden kritische vragen gesteld, vooral gericht op de boete; welk gedrag zal er precies strafbaar gesteld worden en kan men verwachten dat er ook daadwerkelijk boetes zullen worden uitgeschreven? Tanya Hoogwerf heeft de vragen met sterke, inhoudelijke argumenten kunnen beantwoorden en haar boodschap was duidelijk: vrouwen moeten ongestoord over straat kunnen en handhavers moeten een middel krijgen om in te kunnen grijpen.

De komende week, 18 april, zal Stichting Stop Straatintimidatie betrokken zijn bij een bijeenkomst van de gemeente Rotterdam, om met andere maatschappelijk partners te brainstormen over een plan van aanpak van straatintimidatie. Wij zullen zoals altijd pleiten voor een integrale aanpak van het probleem: monitoring, voorlichting, en afstraffing.

Stop Straatintimidatie spreekt European Youth Parliament toe

Gaya sprak zaterdag 25 maart het European Youth Parliament (EYP) toe. Het EYP is een organisatie die bij jongeren Europese problemen bespreekbaar maakt. Gaya was uitgenodigd door de “Committee on gender equality and female rights (FEMM)”, voor de “National Selection Conference” van EYP. Hier sprak Gaya over het belang om geweld tegen vrouwen tegen te gaan door al in te grijpen bij verbaal geweld, aangezien dit veelal vooraf gaat aan fysiek geweld. Ze benadrukte ook dat de aanpak tweeledig moest zijn: zowel preventief als afstraffend, en gericht op daders, medestanders, en slachtoffers.

Op de radio en bres tijdens internationale vrouwendag

8 maart was het Internationale Vrouwendag, en dat konden wij natuurlijk niet zomaar aan ons voorbij laten gaan. Iris van der Heijden was die dag te gast bij Radio Rijnmond om te praten over straatintimidatie. Ook was Jessica van der Pluijm aanwezig toen 50 verdrukte ‘vrouwen van Rafia Aallouch’ de Regenboogvlag een dag te leen kregen. Homo’s en moslima’s wilden zo te kennen geven dat zij elkaars vrijheid verdedigen. Stichting Stop Straatintimidatie was uitgenodigd door Ahmed Marcouch voor dit bijzondere moment. Tenslotte strijden wij allemaal voor hetzelfde: (bewegings)vrijheid, wie je ook bent.

Straatintimidatie definitief aangepakt

Vandaag diende Ahmed Marcouch een initiatiefvoorstel in dat seksuele intimidatie in de openbare ruimte aanpakt met onder andere een boete. Het voorstel geniet brede steun in de Tweede Kamer, maar zal pas na de verkiezingen aangenomen worden. Amsterdam nam diezelfde dag nog een motie aan, wat betekent dat de aanpak al ingaat in de hoofdstad. Een zeer geslaagde dag dus voor onze stichting! Jessica van der Pluijm verscheen dan ook onder andere in Radio 1, het AD en RTL Nieuws.

Landelijke aanpak straatintimidatie besproken in Tweede Kamer

Tijdens een 2017 plansessie werd vorige maand in de Tweede Kamer o.a. gesproken over de strafbaarstelling van straatintimidatie. Naar aanleiding van de aankondigingen van gemeenten dat zij straatintimidatie via een APV willen regelen, uitte Tweede Kamerlid Van Toorenburg (CDA) haar bezorgdheid als volgt: “het kan toch niet zo zijn dat een vrouw in Amsterdam straks beter beschermd wordt [..] dan ergens anders?”

Tevens roerde Tweede Kamerlid Segers (CU) zich; hij was bang dat een lokale aanpak via de APV-voorstellen wegens juridische redenen zouden sneuvelen, en pleitte daarom ook voor een landelijke invoering.

Kamerlid Marcouch (PvdA) gaf aan in een vergevorderd stadium te zijn met een wetsinitiatief voor een landelijke aanpak. Kamerleden Van Toorenburg en Segers meldden daarop bereid te zijn met een dergelijk voorstel in te stemmen. Goed nieuws dus!

Straatintimidatie in Amsterdam kan je vanaf maart € 4100 kosten

In mei 2016 dienden Amsterdamse raadsleden het initiatiefvoorstel over straatintimidatie in, waar Stichting Stop Straatintimidatie aan meeschreef. Het resultaat van dit initiatiefvoorstel is een integrale aanpak van straatintimidatie dat afgelopen week publiek werd gemaakt. De aanpak belooft het volgende:

 • Er komt een boete van maximaal 4100 euro of 3 maanden hechtenis op straatintimidatie. De boete zal ter plekke door een agent moeten worden opgelegd. Indien er genoeg bewijs is in de vorm van videobeeld en/of getuigen, kan de boete in sommige gevallen ook achteraf worden opgelegd.

 • Er komt 50.000 euro voor een bewustwordingscampagne over straatintimidatie in de stad. Over de vormgeving denkt onze stichting mee in ronde tafel gesprekken.

 • Voorlichting op scholen over straatintimidatie wordt behouden en uitgebreid.

 • Straatintimidatie wordt gemonitord op jaarlijkse basis, om te zien of huidige middelen effect hebben. Tevens wordt onderzoek verdiept, bijvoorbeeld naar motivatie van daders toe.

Het voorstel moet nog worden goedgekeurd tijdens de bespreking op 8 december. Maar het geniet brede steun binnen de Amsterdamse raad, en ook van burgemeester van der Laan.

Straatintimidatie in PvdA en CU programma

Mocht straatintimidatie een belangrijk onderwerp voor je zijn (en als je dit leest is dat niet onwaarschijnlijk), dan is het wellicht goed om te weten dat CU en PvdA op dit moment de twee landelijke partijen zijn die straatintimidatie expliciet noemen in hun verkiezingsprogramma.

Het concept verkiezingsprogramma van de PvdA leest:

“Seksuele intimidatie willen we uitbannen. Wij willen nog meer inzet voor de vroege signalering ervan op scholen en verenigingen. Wij ontwikkelen programma’s waarmee kinderen leren dat  mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn, en we gaan het strafrecht  toepassen bij straatintimidatie”.

Het CU concept verkiezingsprogramma stelt onder andere voor:

 • “Geen wachtlijsten voor opvangplekken voor slachtoffers van eergerelateerd

  geweld, eerwraak, en ernstige vormen van stalking.

 • (…..)

 • Bestrijding van kinderporno door specialistische teams van cyberrechercheurs die hun weg weten te vinden op het dark net.

 • Strafbaarstelling van straatintimidatie, zoals seksistische opmerkingen of gebaren.”

Wij werken graag samen met lokale partijen in het ontwikkelen van veelbelovende initiatieven tegen straatintimidatie, zoals we dat al doen met Amsterdam (CDA en VVD), Rotterdam (Leefbaar), en Den Haag (SGP en CU). Onze missie is echter altijd een boete op landelijk niveau geweest. Wij zijn dus erg blij met het leiderschap van de landelijke PvdA en CU!

Ook Den Haag wil straatintimidatie beboeten

Deze zomer werd bekend dat de Haagse ChristenUnie/SGP en CDA fracties straatintimidatie strafbaar willen maken. Volgens Anil Kumar van de ChristenUnie/SGP worden vrouwen dagelijks lastig gevallen door mannen die seksueel getinte opmerkingen maken in hun richting. “Dat doen ze vaak intimiderend en soms zelfs bedreigend. Wat onze fracties betreft is dit onacceptabel en wordt dit hard aangepakt,” aldus Kumar.

Antwerpse campagne tegen straatintimidatie gebruikt onze input

België heeft in de afgelopen jaren al veel stappen tegen seksisme gezet. Brussel was de eerste stad ter wereld die een boete instelde op straatintimidatie. Later ging de anti-seksime wet in. Antwerpen heeft hier actief beleid op gemaakt. Op de website van Antwerpen is onder de kop Seksuele intimidatie: niet in onze stad het volgende te lezen:

“Ja, het is een gevoelig thema, maar het verdient wel extra aandacht. (….) vooral omdat de stad Antwerpen mannen en vrouwen ervan bewust wil maken dat seksueel intimiderend gedrag nooit aanvaardbaar is. Niemand zou zulk gedrag als ‘een deel van het dagelijks leven’ mogen zien. Het past niet in de open, hedendaagse, stedelijke cultuur die Antwerpen nastreeft.”

Ook geeft de website tips over hoe wel en niet met elkaar om te gaan. En wat blijkt? Ze hebben woord voor woord onze flyer overgenomen! Wij worden netjes als bron vermeld, dus dat is wat ons betreft prima. Sterker nog, wij zijn gepast trots dat onze tekst blijkbaar weerklank vindt!

De Stop Straatintimidatie flyer is er

De eerste Stop Straatintimidatie flyer is er! Deze is gratis te downloaden voor iedereen. Print hem uit en geef hem mee aan diegenen die nog niet helemaal hebben begrepen hoe je je hoort te gedragen op straat.

Die boete komt er!

Vandaag werd het onderwerp van straatintimidatie besproken in de Amsterdamse raadsvergadering. Jessica sprak in namens ons initiatief. De uitkomst van de discussie? De burgemeester en raadsleden zien het probleem, en er is besloten om aan een wet voor een boete op straatintimidatie te gaan werken!

Hiermee zou Amsterdam de eerste stad worden die een boete instelt op straatintimidatie. Maar wij durven te voorspellen dat Amsterdam niet lang alleen zal blijven: op 8 januari werd bekend dat de Rotterdamse wethouder Joost Eerdmans onderzoek gaat doen naar straatintimidatie in de stad. Dit is een voorbereidende stap naar een wetsvoorstel voor het beboeten van dit gedrag in de havenstad. Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch werkt tevens aan een (landelijk) wetsvoorstel op dit gebied.

VVD Amsterdam wil straatintimidatie aanpakken in 2016

Burgerinitiatief Straatintimidatie droeg bij aan de nota tegen straatintimidatie in Amsterdam, die afgelopen week werd ingedien door Dilan Yesilgoz van de lokale VVD. Deze nota wordt in februari 2016 besproken in de Amsterdamse raad. Zie onder andere een artikel op NU.nl en een nieuwsitem van AT5 dat ook een intervieuw bevat met Jessica van ons initiatief.

Internationale ontwikkelingen

Nederland kampt natuurlijk niet als het enige land met straatintimidatie. (In sommige landen is het zelfs een stuk erger.) Ook in andere landen gaan stemmen op om straatintimidatie in te perken. Eerder introduceerde Frankrijk al een wet om dit tegen te gaan, net als België. Sinds dit jaar zijn wetten tegen straatintimidatie aangenomen in Egypte en Peru, en recent is ook een voorstel om straatintimidatie strafbaar te maken ingediend in Argentinië.

Straatintimidatie in het Parool

Straatintimidatie staat in het Parool vandaag. Burgemeester Eberhart van der Laan heeft zich uitgesproken over stemmen die opgaan voor maatregelen tegen straatintimidatie (waaronder natuurlijk dit burgerinitiatief). Het Parool besteedt hier aandacht aan, en vroeg Gaya Branderhorst om een reactie.

Gaya in de Viva400 met ons initiatief straatintimidatie

Gaya Branderhorst is voor de derde keer genomineerd in de Viva400. Ze stond er al twee keer eerder in: Als generaal van de StoereVrouwen (categorie ‘Duurzaam’) en afgelopen jaar als financieel toezicht beleidsmaker (categorie ‘Knappe koppen’). Dit jaar staat ze in categorie ‘Stoer’, vanwege ons burgerinitiatief!

Nog steeds media aandacht

Vanmiddag is Gaya te horen op FunX Rotterdam. Vanochtend zette de NOS een item over ons initiatief op hun site, waarbij onze jurist Nicky Touw zowel haar persoonlijk als ons rechtskundig verhaal vertelt. Sceptici komen ook aan het woord.

Telegraaf, Powned en Radio Rijnmond

Afgelopen woensdag werd ons initiatief uitgebreid behandeld in de Telegraaf Vrouw. Ook hield Powned een interview met Gaya en het resultaat is een leuk en, echt waar, genuanceerd stuk. (Dat geldt overigens niet voor het commentaar eronder.) Komende woensdag is Gaya te gast bij de show van Radio Rijnmond Chicks and the City.

Duizenden ondertekeningen in 2 dagen

Ons initiatief staat vandaag in het NRC Handelsblad. Ook is Gaya Branderhorst nog steeds te zien in een filmpje op Telegraaf tv. Tevens zijn artikellen aan straatintimidatie gewijd op de NOS site, de Trouw nieuwspagina, en in de regionale dagbladen van HDC (Holland Media Combinatie). Dinsdagavond sprak Gaya in Knevel & van den Brink, aan tafel met Lodewijk Ascher en Gerrit Zalm.

Website live!

De website is online gezet. Dus stuur de site rond in je netwerk via email, Facebook, enTwiter. We gaan de pers namelijk pas na de zomer inlichten. Dus we zijn voor nu helemaal afhankelijk van het sneeuwbaleffect in de sociale media. Van jou dus!