NIEUWS

Nieuws

Uncategorized

VACATURE – Stichting Stop Straatintimidatie zoekt medewerker(s)!

Onze impact blijft groeien en om straatintimidatie te blijven bestrijden zijn we op zoek naar een enthousiaste projectmedewerker (m/v) die ons team op vrijwillige basis wil versterken.

Wij zoeken iemand die…

– sterke affiniteit heeft met het onderwerp straatintimidatie;
– verantwoordelijkheidsgevoel heeft en zich aan deadlines houdt;
– de Nederlandse taal uitstekend beheerst;
– gemiddeld 1-2 uur per week beschikbaar is; alsmede om de week op zondagavond voor vergaderingen.

** De beschikking over een relevant netwerk is een pré, evenals het hebben van bestuurservaring. Deze ervaring kun je desgewenst ook bij onze stichting opdoen en stellen we dus niet verplicht.

Wat ga je doen?

We zijn een jonge stichting, dus de taakverdeling is naar gelang persoonlijke voorkeur. Denk bij taken die je op je zou kunnen nemen aan presentaties voorbereiden en geven, de stichting vertegenwoordigen bij netwerkbijeenkomsten en op afspraken met lokale en nationale politici, marketing, desk research, het schrijven van fondsenaanvragen en het beheren en uitbreiden van administratie.

Interesse? Mail je CV en een korte motivatie naar contact@straatintimidatie.nl.

Uncategorized

Nieuwe voorzitter

“Onze” Pleun van Onzenoort deelt een video deze Anti-Straatintimidatie week, waarin ze vertelt over haar ervaringen met straatintimidatie. Ook kondigt ze aan dat zij vanaf deze week de nieuwe voorzitter is van stichting Stop Straatintimidatie! Tot nu toe is Gaya Branderhorst dat geweest. Gaya startte in 2014 het burgerinitiatief voor een boete, ging gesprekken aan met politici en deed veel media interviews. Ondertussen is Gaya echter verhuisd naar Los Angeles (Amerika), dus leek het logisch om een voorzitter te kiezen die nog in Nederland woont. Wij zijn erg blij dat Pleun deze verantwoordelijkheid op zich wil nemen! Gaya blijft betrokken als vicevoorzitter.

Uncategorized

Internationale Anti Straatintimidatieweek

Van 8 tot en met 14 april is het Anti-Straatintimidatie week, een internationale actieweek uitgeroepen in 2011 door de Amerikaanse beweging Stop Street Harassment. Elke dag publiceren wij video’s van mensen over de hele wereld die zich uitspreken tegen het gedrag. We beginnen met Adriana Quinones, vertegenwoordiger bij UN Women over agressie en geweld tegen vrouwen.

​Wat kan jij doen tijdens de Anti-Straatintimidatie week?

Bekijk en deel onze video’s. Deel onze flyer of die van White Ribbon over wat mannen kunnen doen tegen straatintimidatie. En zoals altijd: Teken voor een boete op straatintimidatie, download de app om het gedrag te melden, en doneer aan onze stichting.

Uncategorized

Initiatiefwet voor nationaal verbod ingediend

Goed nieuws! Zoals we eerder berichtten, werd op verzoek van Tweede Kamerlid van Toorenburg op 8 februari j.l. de mogelijkheid van een nationale aanpak van straatintimidatie besproken. Als vervolg hierop dienden PvdA en CDA afgelopen zaterdag een initiatiefwet in dat straatintimidatie tegen vrouwen en homo’s opneemt in het wetboek van strafrecht. Dat zou betekenen dat straatintimidatie beboet gaat worden met een bekeuring die kan oplopen tot 8.200 euro.

Uncategorized

Straatintimidatie in de stemwijzer

Zoals wij eerder berichtten, wil de gemeente Tilburg ook beleid tegen straatintimidatie opstellen. Bestuurslid Pleun van Onzenoort ging hier al eerder met raadsleden over in gesprek. Daarom nam de StemWijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen straatintimidatie expliciet op. De StemWijzer noemt het geen straatintimidatie, maar hinderlijk gedrag. Nou, dat is het ook. Wij zijn blij dat we het onderwerp op de politieke agenda hebben gezet en blijven zetten!

Uncategorized

Op TV in Frankrijk

In Frankrijk wordt op dit moment gesproken over nieuw wetgeving tegen straatintimidatie. Daarom kwam een Franse journalist afgelopen week naar Nederland om te kijken hoe wij er hier mee omgaan. Pleun sprak met deze journalist over het doel van de Stichting Stop Straatintimidatie, wat we bereikt hebben en wat we nog willen gaan bereiken. Het item was te zien op TF1 (de Franse NOS) en kan hier teruggekeken worden.

Uncategorized

Stop Straatintimidatie spreekt zich uit tijdens Amsterdamse gemeenteraad

Op donderdag 1 februari was Stop Straatintimidatie aanwezig tijdens de bespreking van straatintimidatie in de Amsterdamse gemeenteraad. Bestuurslid Jessica (zie foto) en een vrijwilliger uit Amsterdam spraken zich beiden stellig uit tegen het uitstel van de boete, die aanvankelijk gepland was om in te gaan per 1 januari 2018.

Jessica noemde het argument van nul aanmeldingen een zwaktebod, en het gebrek aan daadkracht om straatintimidatie aan te pakken een gebrek aan leiderschap. Van Aartsen reageerde met de boodschap dat het hem heeft geraakt dat de indruk bestaat dat straatintimidatie niet zijn prioriteit heeft. Tevens gaf hij toe dat inderdaad niemand echt weet hoe het gesteld is met het aantal meldingen, omdat straatintimidatie niet te filteren is uit de algemene feitcode ‘overtredingen betreffende de openbare orde’.

Gemeenteraadslid Marianne Poot, ook verontwaardigd over het uitstel, stelde voor om dan ten minste in de drie grootste risico gebieden in Amsterdam te starten met intensieve voorlichting en training aan handhavers en bovendien zo veel mogelijk op te treden en te verbaliseren. Hier kon de heer van Aartsen zich wel in vinden. Ook benadrukte hij aan het einde van het debat dat hij in beginsel geen voorstander van uitstel.

Uncategorized

Rotterdam organiseert dag van het slachtoffer

13 februari organiseert de gemeente Rotterdam de dag van het slachtoffer. Rotterdam pakt straatintimidatie voortvarend aan. Wij meldden eerder al de lancering van de eerste Nederlandse app inclusief meldingsoptie. Ook wordt binnenkort gestart met inzet van lokboa’s om daders op heterdaad te betrappen en te bekeuren. En wat blijkt? De eerste maanden van 2018 kwamen al meer dan 600 meldingen binnen, zo vertelde de gemeente ons. Met een beetje daadkracht kom je er wel.

Uncategorized

Breda en Tilburg overwegen stappen tegen straatintimidatie

De twee afgelopen weken hebben op het ‘Bredaas Beraad’ (de gemeenteraadsvergadering van Breda) de eerste besprekingen plaatsgevonden over het initiatiefvoorstel van Rick Zagers (VVD) tot het opnemen van een verbod op straatintimidatie in de APV van Breda. Een meerderheid van de raad is in principe voor het voorstel. De volgende stap  is het opstellen van een plan van aanpak.

Ook de gemeente Tilburg overweegt een aanpak, zoals we al eerder berichtten. Afgelopen dinsdag was Pleun namens de stichting aanwezig bij de bijeenkomst ‘Stad in Verbinding’, georganiseerd door de gemeente Tilburg. Doel van deze bijeenkomst is het opstellen van een (nieuw) emancipatiebeleid, en wij adviseerden natuurlijk om een aanpak van straatintimidatie hier in expliciet op te nemen.

Uncategorized

Van Aartsen toont ware aard

In de laatste week voor de Kerst werd afgelopen jaar bekend gemaakt dat de boete op straatintimidatie in Amsterdam uitgesteld wordt met minstens 1 jaar. Het argument was dat er in het afgelopen jaar geen meldingen van straatintimidatie geregistreerd zijn en dat er meer ervaring met de APV-bepaling nodig is voordat handhavers ermee aan de slag kunnen.

Dit is een beschamend zwak argument dat de achterliggende seksistische prioriteiten maar weinig verhult. De reden dat er nieuw beleid was aangenomen, is dat er momenteel geen aparte categorie is om straatintimidatie te registreren. Dan wordt het natuurlijk moeilijk bijhouden. Wij weten met zekerheid dat vrouwen de politie gebeld hebben vanwege straatintimidatie, maar deze aangiftes worden dan in bestaande categorieën geregistreerd bij gebrek aan bestaan van de juiste. De politie en van Aarsten zijn niet dom; zij begrijpen ook wel dat een het aantal meldingen in een niet-bestaande categorie geen goede maat is. Het aantal meldingen wordt genoemd om de illusie te wekken bij oppervlakkige lezers dat het allemaal wel meevalt met het probleem.

Onderzoek toont aan dat 83% van de vrouwen tussen 15 en 34 jaar last heeft van straatintimidatie. Maar de politie en van Aartsen hebben daar geen boodschap aan, omdat straatintimidatie het niet overkomt en nooit zal overkomen. Zij geven liever prioriteit aan zaken die hen zelf aangaan. Dit is slecht leiderschap. Van Aartsen is niet gekozen als burgemeester van Amsterdam, en toont hiermee zijn ware aard; hij is duidelijk geen leider van alle Amsterdammers.