We zijn nu écht ontzettend dichtbij!

De straat moet een veilige plaats zijn voor iedereen. Zonder dat je op een indringende seksuele manier benadert wordt door middel van opmerkingen, gebaren, geluiden of aanrakingen. Door onze petitie te ondertekenen geef je een signaal af dat straatintimidatie niet in onze samenleving past en dat we het niet moeten normaliseren.
Zeg NEE tegen straatintimidatie!

Er ligt eindelijk een concreet wetsvoorstel waarmee straatintimidatie in heel Nederland strafbaar wordt gesteld. In het wetsvoorstel staat dat iedereen die in het openbaar een ander indringend seksueel benadert door middel opmerkingen, gebaren, geluid of aanrakingen op een manier die kan worden beschouwd als “vreesaanjagend, vernederend, kwetsend of onterend”, een geldboete of hechtenis kan krijgen van ten hoogste drie maanden.

Als Stichting Stop Straatintimidatie zijn wij hoopvol en gelukkig met dit wetsvoorstel. Een landelijke strafbaarstelling gaat het probleem van straatintimidatie niet zelfstandig oplossen, maar is wel een ontzettend belangrijk onderdeel van een bredere aanpak. 

 

We hebben jouw hulp nodig voor de allerlaatste meters. De Tweede Kamer gaat nog stemmen over het wetsvoorstel. Het lijkt erop dat alle politieke partijen ondertussen doorhebben dat straatintimidatie een probleem is dat een overgrote meerderheid van alle vrouwen – en ook anderen – raakt en dat het hoog tijd is voor een oplossing, maar niets is zeker. Namens iedereen die zich geraakt voelt door het probleem van straatintimidatie gaan wij een petitie aanbieden aan de Tweede Kamer. Met deze petitie geven wij een stem aan iedereen die óók vindt dat het al heel lang hoog tijd is dat onze wetgever een duidelijk signaal geeft – straatintimidatie is altijd en overal onacceptabel.

Heb jij straatintimidatie meegemaakt? Of ken je iemand die het heeft meegemaakt? Teken de petitie! Samen zorgen we voor een veiligere samenleving.

2058

mensen gingen je al voor. Laat je stem horen!

Petitie
Kies wat het beste bij jou past

Voor iedereen die onze eerdere petitie heeft getekend: onwijs bedankt! Er was uiteindelijk geen burgerinitiatief nodig, omdat de wetgever zelf in actie is gekomen. Op basis van deze eerdere petitie hebben wij wel kunnen uitleggen hoe veel mensen een oplossing willen voor straatintimidatie. Dat heeft absoluut geholpen.

Burgerinitiatief

Via een burgerinitiatief kunnen Nederlanders een onderwerp met wetsvoorstel op de agenda van de Tweede Kamer plaatsen. Hiervoor zijn 40.000 handtekeningen nodig. De Commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven controleert de ingekomen handtekeningen via een steekproef. Wanneer je tekent is er dus een kleine kans dat je een brief van de Tweede Kamer krijgt met het verzoek om een kopie van je paspoort of ander identiteitsbewijs op te sturen, om te controleren of jouw handtekening legitiem is. Dit is ook de reden dat jouw adres verplicht is.

Onze brief aan de Tweede Kamer
Juridische bijlage

Gevraagde informatie

De vakken voor je geslacht en een opmerking zijn optioneel. Je hoeft dit niet in te vullen. Jouw ondertekening is dan nog steeds geldig. Wij zijn echter zelf nieuwsgierig naar hoe onze ondertekenaars zichzelf identificeren.

Een opmerking meesturen is niet noodzakelijk, maar persoonlijke verhalen van mensen over straatintimidatie kunnen wij gebruiken om onze indiening bij de politiek kracht bij te zetten. Ook kunnen wij mogelijk jouw ervaring met straatintimidatie delen om zo meer bewustwording te creëren. Dit doen wij door middel van campagnes en op social media. Geen zorgen, jouw verhaal blijft altijd anoniem.

Steun ons met een donatie

Stichting Stop Straatintimidatie is een vrijwilligersorganisatie. Wij doen alles naast onze vaste banen en zijn afhankelijk van donaties. Door giften kunnen wij effectief campagne voeren en lobbyen.

BedragBlijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in om je aan te melden voor onze nieuwsbrief.

MEER INFORMATIE

×
×

Winkelmand