Emma | Zwolle

Sinds ik 15 ben heb ik al te maken met straatintimidatie, zoals waarschijnlijk elke vrouw en helaas vele minderheidsgroepen. En weet je wat? Ik ben het ondertussen echt spuugzat. Zomaar op je kont geslagen worden bij een stoplicht, seksistische opmerkingen naar je hoofd krijgen, geen schoenen met hakken meer durven dragen uit angst voor ongewenste aandacht.

Ik weet nog de eerste keer dat ik aangifte deed, per toeval omdat er toch al agenten op straat stonden. Ik vertelde dat de man die me had lastiggevallen dit een maand eerder ook al had gedaan. De agenten vonden het vervelend voor me, maar zeiden ook nadrukkelijk dat ik destijds aangifte had moeten doen omdat zij er anders niks van af wisten. Logisch wel, maar het voelde ook als een misplaatst verwijt. Want waarom had ik eerder geen aangifte gedaan? Omdat meisjes en vrouwen dit gedrag als norm hebben geïnternaliseerd. Ik wist niet eens dat ik voor zoiets ‘kleins’ al aangifte mocht doen! Toen begon het bij me te dagen dat ik altijd dergelijk gedrag toeliet omdat mij nooit is geleerd dat die ander fout zit, dat ik het niet heb verdiend en dat ik wel degelijk mijn bek mag opentrekken. 

Dus bij dezen. Aan iedereen die denkt: ‘dat hoort erbij’ , ‘zo erg is het nou ook weer niet’  of ‘zie het als een compliment, hou je niet van de aandacht?’. Nee, nee en nog eens nee. Kijk nou even over welk onderwerp je de discussie aangaat. Het gaat niet over wat je wilt eten morgenavond, het gaat over hoe veilig andere mensen zich op straat voelen door jouw gedrag. Als jij op straat wordt beledigd, hoor dat er dan ook bij? Als iemand ongewenst jouw lichaam aanraakt op een seksuele manier en in het openbaar, is dat dan ook niet zo erg? Als mensen jou in een groep nakijken en najoelen, denk je dan ‘goh ik voel me nu echt goed over mezelf’? 

Hopelijk heb je voor jezelf een integer antwoord op deze vragen. Ik weet in ieder geval wat die van mij is, en aan iedereen die zich hier in kan vinden heb ik nog een laatste vraag: als het weer gebeurt, beloof je me dan dat je het niet meer accepteert?