Omstanders

We zien het gebeuren, maar kijken weg. We zouden iets willen zeggen, maar houden toch onze mond. We willen er allemaal iets aan doen, maar weten niet wat.

Als omstander van straatintimidatie kan je veel betekenen.

Wat kan ik als omstander doen tegen straatintimidatie?

Als omstander kan je de situatie doorbreken. Een luisterend oor, bescherming of mentale support bieden. Zonder jou staan slachtoffers er helemaal alleen voor.

1. Zie je dat iemand lastig gevallen wordt op straat? Een simpele check-up in de vorm van ‘ben je oké?’ kan een enorm verschil maken.

2. Probeer de situatie te doorbreken. Verbreek het contact tussen pleger en slachtoffer, bijvoorbeeld door in het blikveld van de pleger te gaan staan of een gesprekje aan te knopen met het slachtoffer. Het hoeft niet eens over de situatie te gaan, het weer is ook een goed onderwerp. Je kunt de pleger zelf ook afleiden, bijvoorbeeld door te vragen hoe laat het is of waar het station is.

3. Vallen je vrienden iemand lastig? Spreek ze aan op hun gedrag.

4. Voelt één van je vrienden zich onveilig op straat? Bied aan om diegene naar huis te brengen.

Volg de StandUp training

Stand Up is een trainingsprogramma dat is ontwikkeld om straatintimidatie te helpen voorkomen en ruimtes veilig en inclusief voor iedereen te maken. Het is een initiatief van L’Oréal Paris de Amerikaanse NGO Right To Be en de Nederlandse organisatie Fairspace

Deel je verhaal

Deel je ervaring met straatintimidatie op onze website, je omgeving, politie of je gemeente. Hoe meer we straatintimidatie onder de aandacht brengen, hoe meer mensen voelen dat ze er niet alleen voor staan, dat ze dergelijk gedrag niet hoeven te accepteren en dat ze gesteund worden door anderen.

© Stichting Stop Straatintimidatie 2016 - 2023