WAT JIJ KUNT DOEN

Stichting Stop Straatintimidatie

TEKEN VOOR EEN BOETE

Teken ons burgerinitiatief dat de Tweede Kamer vraagt om een boete in te stellen op straatintimidatie. Zo wordt een duidelijk signaal afgegeven dat straatintimidatie niet normaal is.

De brief aan de Tweede Kamer kun je hier vinden. Deze brief komt voort uit ons juridisch vooronderzoek (ja, we hebben ons huiswerk gedaan). Voor de geïnteresseerden is de juridische bijlage hier te vinden.

Stichting Stop Straatintimidatie

DEEL ONZE DO’S & DON’TS

“Mag je als man dan niets meer tegen een vrouw zeggen?” Natuurlijk wel. Deel onze flyer die helder uitlegt wat wel en niet acceptabel gedrag is. Voor diegenen die het nog niet helemaal begrepen….

Naast onderstaande flyer hebben we ook een versie van de flyer voor drukkerijen. Mail ons en we sturen je die gratis toe.

Stichting Stop Straatintimidatie

DOWNLOAD DE MELDINGSAPP

De StopApp biedt jou de mogelijkheid om seksuele straatintimidatie op een eenvoudige, veilige en anonieme manier te melden. Met één klik stuur je je huidige locatie door waar het gebeurt. Deze StopApp is ontwikkeld door de gemeente Rotterdam, maar werkt in heel Nederland.

Een overzicht van alle meldingen laat anderen zien waar overlast plaatsvindt. Met de app wordt de omvang en concentratie van straatintimidatie dus letterlijk in kaart gebracht. Deze informatie is heel belangrijke informatie in onze gesprekken met handhavers, media en politici. Niemand kan dan nog ontkennen dat het allemaal wel meevalt.

Stichting Stop Straatintimidatie

STEM OP POLITICI DIE ZICH INSPANNEN VOOR BELEID TEGEN STRAATINTIMIDATIE

Wij zijn als stichting politiek neutraal en houden ons enkel bezig met het onderwerp straatintimidatie. Wij zijn dus in principe bereid met elke partij samen te werken die tegen straatintimidatie wil optreden. Tot nu deden wij dit met de lokale of landelijke PvdA, VVD, CDA, en ChristenUnie, onder andere.

Voor wie straatintimidatie een belangrijk onderwerp is als kiezer, volgt een lijst met partijen die expliciet een aanpak hiervan bepleiten:

Landelijke PvdA 
Landelijke ChristenUnie 
VVD Amsterdam 
CDA Amsterdam 
ChristenUnie/SGP Den Haag 
Leefbaar Rotterdam

Stichting Stop Straatintimidatie

DEEL JE ERVARING

Deel je ervaring met je omgeving, online, en eventueel met politie. Hoe meer we straatintimidatie onder de aandacht brengen, hoe meer mensen voelen dat ze er niet alleen voor staan, dat ze dergelijk gedrag niet hoeven te accepteren en dat ze gesteund worden door anderen. Dit geldt voor slachtoffers van straatintimidatie, maar ook omstanders.

Stichting Stop Straatintimidatie

SPREEK JE UIT ALS OMSTANDER

Een tip voor iedereen die straatintimidatie ziet gebeuren: Vraag aan het slachtoffer of ze oké is. “Gaat het?” Dit is de Nederlandse versie van wat men in Amerika aanmoedigt om te zeggen tegen slachtoffers van straatintimidatie (“You ok?”).

Vragen of het gaat aan het slachtoffer, geeft haar het gevoel dat ze niet alleen is en doet dus af aan de intimidatie die ze zojuist heeft meegemaakt. Het geeft ook een signaal aan de dader dat zijn gedrag niet normaal is, zonder hem aandacht of een reden tot escalatie te geven.

Stichting Stop Straatintimidatie

SPREEK JE UIT ALS SLACHTOFFER

Afhankelijk van de situatie en van je persoonlijkheid, kun je soms wat zeggen van straatintimidatie.

Wanneer iemand intimiderende opmerkingen maakt terwijl hij in functie is, kun je zijn baas aanspreken. Zo heeft een ondertekenaar PostNL eens gemaild over een postbode die “Zo….wat een ballen he?” over haar hoofd heen zei tegen een andere voorbijganger. PostNL pakte dit goed op en gaf de man een reprimande.

Jonge jongens die uit het raam hangen, wonen daar waarschijnlijk nog met hun ouders. Je kunt overwegen om later nog eens aan te bellen om de ouders op het gedrag van hun zoon(s) te wijzen. Een ondertekenaar vertelde dat ze dit al twee keer heeft gedaan, en met positief resultaat.

Kortom, wat je kunt doen hangt af van de situatie. Maar je hoeft je afkeuring voor straatintimidatie zeker niet altijd in te houden.