Wat jij kunt doen

Deel je verhaal

Deel je ervaring met straatintimidatie op onze website, je omgeving, politie of je gemeente. Hoe meer we straatintimidatie onder de aandacht brengen, hoe meer mensen voelen dat ze er niet alleen voor staan, dat ze dergelijk gedrag niet hoeven te accepteren en dat ze gesteund worden door anderen.

Spreek je uit als omstander

Een tip voor iedereen die straatintimidatie ziet gebeuren: vraag aan het slachtoffer of ze oké is. “Gaat het?” Dit is de Nederlandse versie van wat men in Amerika aanmoedigt om te zeggen tegen slachtoffers van straatintimidatie (“You ok?”).

Vragen of het gaat aan het slachtoffer, geeft haar het gevoel dat ze niet alleen is en doet dus af aan de intimidatie die ze zojuist heeft meegemaakt. Het geeft ook een signaal aan de dader dat zijn gedrag niet normaal is, zonder hem aandacht of een reden tot escalatie te geven.

Spreek je uit als slachtoffer

Afhankelijk van de situatie en van je persoonlijkheid, kun je soms wat zeggen van straatintimidatie. Je hoeft je afkeuring zeker niet altijd in te houden.

Wanneer iemand intimiderende opmerkingen maakt terwijl hij in functie is, kun je zijn baas aanspreken. Zo heeft een ondertekenaar PostNL eens gemaild over een postbode die haar intimideerde. PostNL pakte dit goed op en gaf de man een reprimande.

Deel onze do’s & don’ts

“Mag je als man dan niets meer tegen een vrouw zeggen?” Natuurlijk wel. Deel onze flyer die helder uitlegt wat wel en niet acceptabel gedrag is. Voor de mensen die het nog niet helemaal begrijpen.

Spreek je gemeente aan

Voel jij je onveilig in jouw dorp of stad? Stuur onze voorbeeldbrief naar jouw burgemeester en vraag hem/haar in actie te komen tegen straatintimidatie.

Stem bewust

Wij zijn als stichting politiek neutraal en houden ons enkel bezig met het onderwerp straatintimidatie. Verdiep je in de partijprogramma’s om te zien wie zich op dit moment expliciet met straatintimidatie bezighoudt.

Schrijf een werkstuk

Ben je scholier of student en zoek je informatie over Stop Straatintimidatie voor een spreekbeurt, werkstuk, onderzoek of scriptie? Super goed dat je interesse hebt in de strijd tegen straatintimidatie! Wij denken dat het ontzettend belangrijk is om je medescholieren en studenten te betrekken bij dit onderwerp. Download ons document voor meer informatie over onze stichting en het werk dat we doen.

Download de StopApp

De StopApp biedt de mogelijkheid om seksuele straatintimidatie in Rotterdam op een eenvoudige, veilige en anonieme manier te melden. ​

Met de app wordt de omvang en concentratie van straatintimidatie in kaart gebracht. Deze informatie is belangrijk in gesprekken die de gemeente Rotterdam heeft met handhaving, media en politici. Niemand kan dan nog beweren dat het allemaal wel meevalt.

© Stichting Stop Straatintimidatie 2016 - 2024