Veilige Steden

Gendergerelateerd (seksueel) geweld tegen vrouwen komt voort uit de (structurele) ongelijke machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen. Het kabinet zet zich in tegen dit geweld. Dit doen zij onder andere met het project “Veilige Steden”. Hiermee stimuleert het kabinet gemeentes zich in te zetten tegen seksueel geweld in de openbare ruimte.

De Gemeente Amsterdam heeft in 2019 de intentieverklaring 'Safe Streets' getekend en ontvangt daarom cofinanciering van het ministerie OCW om straatintimidatie aan te pakken. Onze stichting heeft in 2019 en 2020 geld gekregen van de Gemeente Amsterdam om een project te starten dat gericht is op preventie en bewustwording van seksuele straatintimidatie. Op deze manier willen wij ons steentje bijdragen aan een toekomst zonder straatintimidatie.

2019

In 2019 hebben wij voor het eerst mee gedaan in het Plan van Aanpak van de Gemeente Amsterdam. Samen met onze Amsterdamse filmmakers Maja Trivanovic en Lucia Galindo Martinez (The VRC) hebben wij twee videos geproduceerd.

In de eerste video (short doc) nemen wij je mee in het leven van Laura. De video is in VR opgenomen en daardoor maak je echt van dichtbij mee hoe het is als je te maken krijgt met straatintimidatie. De tweede video is korte reportage waarin we de straat op zijn gegaan en mensen om een reactie op de VR hebben gevraagd. Bekijk de video’s hieronder.

2020/ 2021

In 2020 verzamelen wij verhalen van mensen die straatintimidatie hebben meegemaakt. Ons plan is om de verhalen te verzamelen in beeld, geluid en video. De verhalen delen wij op social media en, als de Covid-19 situatie het toelaat, op een evenement. Op deze manier willen wij meer bewustwording creëren en op een visuele en interactieve manier de dialoog aan gaan.

Wil jij jouw verhaal delen? Doe dat dan hier.

© Stichting Stop Straatintimidatie 2016 - 2024